2018-09-23

Hej på er alla, 

sommaren var skön och vi har dragit ut på den känslan lite vad det gäller informationen men nu ska det vara slut på det! Vi har dock inte varit semestrande vad det gäller att faktiskt jobba med frågorna, utan bara med informationen. 

Här kommer lite kort info om några av de projekt som rullar eller har rullat: 

Entretaken

Entretaken byggdes om för flera år sedan men byggdes då fel. Vattnet rann inte ut och med is och solsprängning blev problemen allt värre. Nu har vi fixat dessa samt sett till att de hållar samma färg och stil som resten av huset, dvs allt ska gå i silver/grått eller svart. 

Ett av entretaken blev påkört av byggarna. Detta har sedan varit en spännande historia med många försäkringsbolag inblandade (byggarnas, hyrfirmans, vår etc). Nu är dock allt löst och det kostade inte föreningen något (mer än tårar:) 

Fasadens lampor

Nu har vi fått upp ljus på fasaden inklusive ljusen till källaren. Ljuskällorna är led och väldigt energisnåla, vi tjänar in de nya lamporna på några år bara i elförbrukning och underhåll samtidigt som vi får en enhetligt utseende. De gamla armaturerna var helt slut. Kabeldragningen på stora höghuset var dock inte den vackraste och vi tittar över hur vi kan snygga till det hela.

Trädgårdens gatlampor

Den gamla lyktstolparna var i princip helt slut, vi hade ett flertal som inte fungerade, ett underhåll som var dyrt och flera av våra elavbrott har kopplats till dessa lampor då de varit felkopplade och kortslutna. Enbart att byta en trasig glödlampa i dessa kostade runt 500kr plus arbete!
De nya ljusen är helt underhållsfria och betalar sig på 7 år enbart i minskade elkostnader. Helt otroligt! Skillnadne i ljusbild är markant då de gamla ljuskupolerna var smutsiga/gulnade samt att fleratalet inte ens lyste. Nu ska vi bara försöka få lite mer ljus inne på gården så barnen även kan leka där vintertid samt lite ljus på parkeringen.

Myndigheten för samhällsberedskap och skyddsrum

Plötsligt, efter 40 år vill MSB undersöka våra skyddsrum. Detta startade en febril verksamhet i styrelsen för att undersöka och dokumentera alllt. Visste ni att vi hade evakueringsluckor i marken? Att vi hade luftpumpar och gasfång lite överallt? Kartor har ritats, förråd har inventerats och kunskaperna i bunkeröverlevnad har fått sig en skjuts.

För att kunna möta upp MSB kontroll kommer vi att behöva samla in ett antal förrådsnycklar, så kanske vi ses inom kort! 

Tappvatten

Vi har beslutat oss för att byta tappvatten, dvs vattnet som kommer in till kök/wc, då den tekniska livslängden för de gamla rören är slut och då riskerar man mycket problem med läckor och vattenskador. I nuläget är vår byggförsäkran (typ bygglov) klart och vi väntar in kommunens godkännande av metoder, material etc. När det är klart, om några veckor, så kommer alla boenden att kallas till infomöten liknande de vi hade till relining och fönsterbyten. Där får ni svar på alla era frågor. Har ni frågor som inte kan vänta, tex vid renovering, så får ni information i samband med att ni gör er renoveringsansökan. 

Portar och dörrar till låghusen

Vi väntar in svar på våra offertfrörfrågingar där vi vill byta i princip alla ytterdörrar, både låg som höghus och källare. Portarna till höghusen strejkar ofta och går inte att laga mer. Alla dörrar släpper in mycket kyla och deras tekniska livlängs är även den passerad. Förhoppningsvis så har vi nya portar uppe kring jul/nyår. Troligen blir det portar för höghusen med taggsystem och porttelefon medan låghusen får rejäla säkerhetesdörrar men mer information kommer. 

ABC höghusets fasad renoveras

Nu renoveras ABC husets putsfasad då den har flera sprickor mm. Vi passar då även på att måla fasaden. 

Socklar

Socklarna runt huset kommer troligen även att fixas inom kort

 

Kommer detta att höja avgiften, undrar kanske en del?

Nej, vi tror att allt ryms inom den budget vi lagt även om ett par av punkterna, tex portar, inte fanns med i underhållplanen. Så allt verkar ljust och trevligt!