Är det kallt hemma?

2016-01-15

Nu när temperaturen sjunker så kanske man upptäcker att det är lite kyligt hemma. Det beror på ett antal faktorer;
 Fasaden är gammal och håller inte tätt, elementen är gamla och fungerar inte fullt ut, fönstren är gamla och håller inte heller tätt. 
Allt detta känner styrelsen självklart till då de faktiskt bor i huset och fryser lika mycket som alla andra! Just värmen i vår lägenheter har varit upp vid ett antal tillfällen och något som ingen tycker om. 

Styrelsen har lagt fram en mycket ambitiös plan där fönster ska bytas och fasader renoveras för miljoner. Det handlar alltså inte om att föreningen är "snål" eller vill tjäna pengar på att inte ha värme, tvärtom blöder huset pengar i kylan. Renoveringen är en plan som träder i kraft omedelbart. Inte sedan. Inte kanske, Inte i framtiden utan omedelbart. Uppdraget ligger redan ute och i skrivande stund börjar offerterna trilla in. Arbetet är tänkt att genomföras under 2016-2017. Det är alltså inte något som ska ske i framtiden, utan det drar igång så fort snön smälter!
Men varför har det inte gjorts tidigare kanske någon undrar? Tja det behövs stora mängder pengar. Så stora mängder pengar har ingen förening så då månste man ta ett lån på banken. Nu är det fixat och byggare snart beställda så nästa vinter hoppas vi bli en varm och fin vinter. 

men vad kan man göra här och nu?

Här kommer några tips som vi vet av erfarenhet fungerar väl. 

Fixa elementet (5min)
Känn på dina element. Finns det något element som är kallt eller ljummet? Då kan det bero på att att en liten tapp fastnat. 
1. Skriva av termostaten. Den sitter med en skruv som håller fast en liten ring. Dra sedan av termostaten
2. En lite tapp/pinne sticker då ut. Det är denna som man ska putta in och ut ett par gånger tills det känns att den går lätt. Alternativt kan man dra i pinnen till max läget och lämna termostaten löst ovanför. Termostatens roll är att putta in pinnen och är termostaten borta får man full effekt.

Sök på Youtube 'byta termostat' så får ni upp filmer som visar hur det går till. 

Stänga fönsterspjället (1 min)
Ovanför varje fönster finns ett luftintag. Den ser ut som en liten metall låda med två svarta spakar. Du kan stänga dessa ventiler gemom att flytta spakarna "innåt". Nackdelen är att det starkt påverkar luftcirkulationen. Därför kan man tex ställa den ena spaken innåt, så luftintaget är halvöppet, i sovrummet medan du sover för att sedan öppna det när du är vaken.

Stäng dörrar (30 sek)
Små utrymmen värms upp snabbare och vissa rum kanske har mycket kyla så stäng dörrarna!

Byt lister i fönstren (60min)
En del av listerna i fönstren är orginal och skyddar nästan ingenting. Andra har lite nyare lister som dock kanske släppt eller inte sitter helt ann. Ryck loss de gamla listerna, köp nya självhäftande lister och sätt in. Effekten är stor i alla lägenheter vi provat.

Köp en kupevärmare för 100kr på typ Biltema
En kupevärmare värmer snabbt upp ett rum till en trevlig temperatur. Nackdelen är att det finns en viss brandrisk (täck ej för) samt att det kostar en del att driva fläkten då de är energislukare av stora mått. Dock kan denna metoden vara perfekt att använda i kombinatiom med stängda dörrar.

Köp en el-värmefilt på typ Siba för ca 400kr
En el-värmefilt kostar lite i inköp men nästan ingenting i drift och ger en fin behaglig värme. Nackdelen är att en filt räcker kanske till en eller två personer som sitter still... 

obs

Styrelsen kommer inte att ersätta elräkningar eller stå för filtar mm. Det här är tips för att ni i stunden ska få det bättre. Till nästa vinter har mångmiljon reparationer gjorts och kylan kommer att vara ett minne blott. Styreslen kommer inte heller att byta ut fönster i förtid eller liknande. Skulle det visa sig att du har det kallt och att ovanstående tips inte hjälper så tar du kontakt med styrelesen som självklart kommer att mäta temperatturen i din lägenhet och se vad man kan göra för individuella insatser