2015-12-01

Självklart har du köpt och installerat en brandvaranre i din lägenhet som du dessutom testar varje månad men gör din granne det? För det är väl inte bara hos dig det kan brinna och grannens eldssvåda drabbar dig lika hårt! 

Vi på brf Solskenet ser så allvarligt på risken för brand. Så allvarligt ser vi på detta att vi delar ut GRATIS brandvarnare!  Kom till någon av våra gårdsdagar eller säg till någon i styrelsen, så får du en brandvarnare. Helt gratis. 

Här kommer lite tips till er alla där ute, 


Testa brandvarnare:
 • en gång i månaden
 • när du satt upp en ny
 • när du bytt batteri
 • när du varit bortrest en längre tid tex semester på två veckor (den kan ju pipit för lågt batteri medan du varit borta!)

 Ha gärna ett extra batteri hemma så du kan byta när batterivarningen kommer. Enligt brandkåren är det vanligt att de brunnit i en kägenhet som har brandvaranre men där ägaren varit på väg att köpa nytt batteri i några månader. Undvik den fällan. Ha ett extra batteri liggande. 

 

Håll rent i trapphusen

En barnvagn rökfyller ett helt trapphus på bara några minuter. Några tidningar eller en låda räcker för att starta en brand och sedan krävs det inte mycket mer än några trevliga dörrmattor för att giftig rök ska spridas snabbt. Stoppa branden innan den finns, be din granne ta in sina saker från trapphuset!

 

Brandfilt

Vidare rekommenderas att du har en brandfilt hemme. En brandfilt är som ett täcke (som inte brinner!) du kan lägga över mindre bränder för att kväva den. En brandfilt för ca 100-150kr och en brandvarnare (som du kan få gratis) är den billigaste livförsäkring du någonsin kan köpa! 

Och du, inga tända ljus obevakade! 

Det finns snygga och naturtrogna elektriska värmeljus som fungerar lika bra hemma som riktiga ljus. Du hittar dessa i butiker som Clas Ohlssons, Rusta, Jula mm för under 50kr. Perfekt för säkra och mysiga vinterdagar!

Om du är lite äldre eller glömsk så är en spisvakt ett bra tillägg i ditt skydd. En spisvakt kostar ca 1500kr och stänger helt enkelt av strömmen till din spis. Om du eller någon i din närhet behöver en sådan så finns det dessutom möjlighet att få en sådan utskriven av kommunen, dvs för äldre så kan det bli gratis. 

Du gör ju redan ditt bästa för att mota bort elden, men gör din granne det? Tillsammans med dina grannar kan vi hålla elden borta!

Läs mer på länken nedan!