Frågor och svar

Här kan du ställa en fråga eller leta efter ett svar! Vi svarar så fort vi kan, oftast inom en vecka.

Nu hamnar de senaste frågorna överst!

Nycklar till cykelförråd

Hej! Jag har precis flyttat in hos er . Jag försökte komma in i cykelförrådet i min trappuppgång men det gick inte med de nycklar jag fick vid överlämningen. Jag hörde med förra ägaren och hen har aldrig försökt ta sig in där, så hen vet inget om detta. Kollar med er om det är något som jag måste höra med er om att få. Hälsningar 

Hej, 

du måste ha en speciell nyckel för att komma ner till cykelförrådet. Den nyckeln får du genom att kontakta Riksbyggen och betala 200kr i deposition. 

Håltagning i garderob

Hej Jag fick reda på att garderoben ska tömmas och att jag därefter bara få plats i halva garderoben eftersom det byggs ett skåp. Det innebär att jag måste bekosta en ny garderob och ordningen i hemmet blir besvärlig. Vem kan jag vända mig till för att diskutera detta?

Hej, 

om du har kvar originalgarderoberna så stämmer nog den information du fått (antagligen på ett möte du blivit inbjuden till). Hur rören dras beror mycket på hur det ser ut i just din lägenhet samt vad du och byggarna kan hitta för lösningar som passar. 

IKEA, YLVA och XXL LUTZ är några av de företag som tillhandahåller garderober här i området. Söker du på nätet kan du hitta fler och säkert ett djupare urval av garderober, hyllor eller liknande. 

Det finns lite skillnader i att vara hyresgäst och att vara bostadsrättsägare. I just detta fall spelar den skillnaden ingen större roll mer än att man kanske bör poängtera att i inget av fallen äger man någon lägenhet. Bostadsrätter äger en andel i föreningen, ungefär som en aktie, och med rätt att bo i en av lägenheterna men äger inte själva lägenheten. Nya rör måste in i huset och in i lägenehten eftersom de gamla är just för gamla och riskerar vattenskador, av vilket vi ju haft mängder. Vi förstår att man som boende inte vill ha nya rör, ändrade ledningar mm och därför försöker byggarna göra det bästa av situationen. 

Man blir av med ca 20cm djup i den garderob som står närmst badrummet. Ytterrliggare ca 10 cm djup går sedan bort i överskåpen. De lägenheter som byggts om mycket får kanske mindre eller mer problem än så. Självklart gör vi ju allt i sammarbete med tappvattenfirman för att minska de negativa effekterna av bygget men samtidigt så upptäcks mycket privata renoveringar vars vattensäkerhet inte riktigt håller måttet och då måste dessa åtgärdas. 

2019-05

Frågor om rörbytet

Va-folket har inspekterat rören. Vi mister en garderob, den närmast badrummet. Där ska dras rör. De ska dra ledning utanpå väggen i hallen och bygga in den i trälåda. Varför dras inte den nya ledningen i utrymmet för den gamla? Byts den därmed inte ut, utan hänger kvar i ett oanvänt utrymme? Bekymmersamt var också att de verkade så överraskade av att se rörets placering på lilltoan. Finns det inga gamla ritningar kvar? Tacksam för info.

Många av era frågor får ni svar på om ni kommer på de informationsmöten som VA firman utlyser. 

Men lite kort kan man säga att relining av tappvattenrör, dvs dricksvatten, inte görs i Sverige. Enbart avlopp. Man kan inte heller köra rör-i-rör. eller ens följa de gamla rörens bana pga nya regler. Reglerna har tillkommit eftersom man haft mycket problem med de gamla reglerna och med problem så menas vattenskador. Alltså måste nya rör dras fram. Dessa rör måste dras så att inte våtskikt bryts och branchregler gäller, vilket gör att man måste fundera ett par varv. Dagens regler, som skiljer sig från reglerna för bara några år sedan, har vattenläckagen i fokus. Man gör allt för att minska dessa risker. 

Ritningar har vi men på 60-t satte man inte ut bärande väggar och alla rör, vem brydde sig liksom? Nu 60 år senare dokumenterar man ju allt men om 60 år till så undrar säkert framtidens folk varför man inte sparade allt på papper utan bara litade på internet etc. 

Överaskningarna har varit många för vattenfolket. Ibland stämmer ritningarna fint men byggaren på plats körde en egen lösning andra gånger drog man rören på sätt som var förbjudna redan på 60-t etc. 

Ingen är väl glad när något som fungerar måste ändras, speciellt till det sämre. Det är väl här det pedagogiska problemet ligger i att förklara att man lägger miljoner på saker som inte syns. 

andrahandsuthyrning

Hej. Hur lång tid brukar det ta att få sin andrahandsuthyrning godkänd? Mvh

När väl ansökan kommit till styrelsen brukar det ta en eller två dagar. Dock ska ju ansökan vandra lite innan dess och efter, vilket gör att runt 14 dagar nog kan anses rimligt. 

Din ansökan postar du ju iväg, vilket ju är 1-2 dagar, sedan tar förvaltaren den och kör in i sina system och det tar säkert 1-2 dagar för att sedan postas till styrelsen, ytterliggare 1-2 dagar som sedan ska godkänna (om allt är glasklart, annars kan kompletering mm ta tid), och sedan postas den igen till förvaltaren som i sin tur sedan ska behandla svaret och kontakta just dig (och en del av er missat ju att fylla i sina kontaktuppgifter eller skriver fel adresser mm). Så allt under 8-10 dagar är nog snabbt. 

eventuellt kommer processen att digitaliseras vilket kommer att snabba upp processen rejält men då som nu gäller det ju att alltid vara ute i god tid! Är man sent ute blir det stressat och surt, så tänk efter före! 

Andrahandsuthyrning

Hej! Hur ofta har ni möte angående godkännanden av andrahandsuthyrningar? När var senast ni hade ett sådant? Mvh

Hej, 

2:a handsuthyrning går till så att man skriver ut vår förvaltares blankett och fyller i den. Sedan går den iväg till några i styrelsen som tittar över denna och ser om man kan godkänna det hela. Detta sker löpande även om det formella beslutet tas på styrelsemötena. 

2019-03-26

Regler i tvättstugan

Har Riksbyggen fått lov att ändra föreningens regler för tvättstugorna? Lappen som nu sitter i tvättstugorna stämmer inte överens med de regler som finns här på hemsidan. Bl.a. saknas formuleringen ”Tvättiden anses var förbrukas om den ej utnyttjas inom de första två timmarna.” vilket kan bli upphov till onödiga konflikter mellan de boende. Vilka regler gäller? Denna fråga skickade jag den 20/2 2019 

Hej, 

vi ska titta om det finns olika regler uppsatta av någon anledning. Personligen tycker jag, och tror det är samma i Riksbyggen, att en bokad tid är just bokad. Spelar ingen roll om den aldrig används för det kan man ju inte veta. Det kan vara en som jobbar kväll och som kör en kort tvätt av träningskläder eller liknande. Att ta andras tider är ett garanterat sätt att skapa bråk. 

 

Förråd

Jag har inte tidigare använt mitt förråd, och vet inte vart det ligger. Hur hittar jag dit? MVH

Hej, 

det står ett nummer vid din ytterdörr tex 1602. Detta är ditt lägenhetesnummer. Samma nummer finns på alla förråden. Enklast är att gå ner i källaren och titta efter. Hittar man inte det då kan man kontakta oss på info@brfsolskenet.se så ser vi om vi kan lokalisera det men det kan ta lite tid.  

Katter

Hej, mitt namn är XXXXX (vi tar bort namn innan saker publiceras och frågor bör ha ett allmänintresse) etc. Jag hade gärna sett till att det kommer ut information till hela grannskapet om att INTE mata katterna som bor här. Jag har en katt som äter ett särskilt foder och blir sjuk om han får i sig annan mat (både kattmat och annat). Han har nu börjat må sämre. Tack på förhand!

Hej alla kattägare, 

egentligen måste djurägare ha sina djur under uppsikt, har man det kan inte andra mata dem. Katter får inte heller vistas på vår gård. Inga djur bör matas alls. Även fågelmatning är förbjudet då det drar till sig råtter och skitar ner. 

Ang månadsavgiften?

Hej! Varför är era månadsavgifter högre än bostadsrättsföreningarna runtomkring (Ljungelden etc.) Kommer avgiften sänkas någon gång i framtiden?

Hej, 

en bostadsföreningskostnader är starkt kopplade till skicket samt åldern på föreningen (ej fastigheten). Ljungelden skapades 1965 som bostadsrättsförening och hade då stora lån, något de betalt av under de senaste 40-50 åren. Vår förening skapades för snart 10 år sedan. Precis som när en familj köper en villa så är deras skuld till banken som störst när de köpt den och som lägst när de pensionerar sig. Lägg där till bristande underhåll under många år så får du en skillnad mellan de olika kvartern på Klostergården och omliggande områden. Och kringliggande föreningar har eller kommer att göra samma saker som vi, dvs nya balkar i fasaden, relining, tappvatten etc etc. Husen byggdes samtidigt och har liknande underhållskostnad. Lägger man därtill att när vår förening bildades så hade vi en del hyresgäster kvar, vilket i princip gör att man får ta högre lån för att täcka för dessa. 

Någon chans till minskade avgifter finns inte. Vi har lån som måste betalas av och hissar, dörrar, vattenledningar mm som måste lagas eller bytas ut. Avgifterna är knappast någon hemlighet utan något som brukar lyftas fram tydligt vid försäljning/köp och kan knappast komma som någon överaskning. 

Våra avgifter är enligt några av de studier som finns att köpa på nätet, något lägre än liknande föreningar. Att jämföra sig med Ljungelden är som att en nyanställd vill ha samma lön som någon som jobbat i länge. 

 

ang Parkering

Hej, läser på vår brf hemsida följande, läs nedan: "2018-11-19 Parkering Riksbyggen kommer att kontakta alla er med en parkering och då ge er ett parkeringskort med namn och p-plats nummer. Kontrollera att detta stämmer då det ibland hänt att man bytt parkering och att det efter de nya p-tillstånden så kommer ett p-bolag att lappa alla bilar som står fel. Så kontrollera att det står rätt i ert tillstånd, annars ringer ni Riksbyggen". Är detta ett skämt eller vad? Min fråga är: Vilka och hur stora problem har föreningen "på våra p-platser? hur har man resonerat och tänkt i detta? Berätta gärna mer! Man hyr en p-plats av föreningen (och betalar för den) och familjen tillsammans använder p-platsen naturligtvis, inte skall man behöva ränna efter en dekal om och när dekalen/tillståndet i så fall sitter i t ex partners bil, olika arbetstider, aktiviteter mm påverkar vem "i familjen" som parkerar i rutan och när! Inte skall man väl försvåra för medlem/ar att parkera i p-ruta man hyr? Min nästa fråga blir ju då: Skall man be att få typ 2 dekaler/tillstånd i familjen eller ? Vem, vilket bolag kommer att bevaka föreningens p-platser framöver? Och vem avskriver ev "böter" kontrollavgifter som blir "fel" utskrivna? Blir det inte ett s.k. merarbete för styrelsen? Vill och kan alla skylta med sitt namn på en p-pl dekal/tillstånd? Dessa intressanta frågor och funderingar både vill och måste alla (troligen många om inte alla) befintliga och kommande p-plats hyresgäster få svar på. Hej.

Hej, 

vi har haft rätt många ärenden kring just parkering så därför var vi tvugna att göra något. 

Att man är flera i en familj som delar på samma parkering är inget problem, kontakta Riksbyggen så får du ett p-tillstånd till, gällande samma P-plats, utan avgift. Vill man inte ha sitt namn på tillståndet av någon anledning så kanske det går att ordna? Kontakta Riksbyggen och fråga. 

Böter för felparkering är ett bolag som sköter om, minns ej namnet i skrivande stund men tror det stod på infon ni fått ut samt står självklart på den böter som eventuellt man får och som man precis som vanligt kan kontakta för att lösa eventuella problem.  

Styrelsen får inget merarbete då allt ligger på externa bolag som har som affäride att kolla parkeringsplatser över hela Lund/sverige. Tvärtom är det en rejäl minskning av arbete då vi inte längre behöver boka om folk som fått en plats som någon annan tagit. 

2019-03-26

Tvättmaskin i lägenheten

Hej, Jag vill ta upp frågan ang tvättmaskin i lägenheten/er, och fram för allt NÄR, vilka klockslag man får lov att köra tvättmaskinen i sin lgh. Som det är nu så tvättar någon på nätterna (kl 24.00 och kl 01.00 och även senare) och maskinen centrifugerar läääänge x flera, och inte bara 1 maskin tvätt körs! Låter säkert i hela trappan inte bara hos mig. Jag behöver sova på nätterna för att kunna orka arbeta på dagarna! Så är den krassa sanningen! Bor i E-trappan, oljudet kommer från E-trappan, möljligen F-trappan, låter v ä l d i g t mycket! ? Hur kan man komma på den "geniala" idén att tvätta på nätterna i ett flerfamiljshus kan man ju fråga sig! I tvättstugorna nere i källaren kan man ju inte tvätta i maskin nattetid (och det är bra) men nu har ngn ljushuvud kommit på att man kan ju tvätta några maskiner tvätt på nätterna hemma i sin lgh! Jag tycker absolut att föreningen måste ta tag i detta och få stopp för detta! Eller bättre förslag? Alt att jag varje natt jag blir störd av en tvättmaskin som centrifugerar ringer störningsjouren? (Det är ju förknippat med en kostnad för brf förstår jag). PS Ni skriver här på sidan att de finns en facebook grupp i föreningens namn, jag har ingen facebook och tänker inte skaffa ngn heller. Tycker att all information i brf skall ges så att den är tillgänglig för alla boende i föreningen. Även för de utan facebook! Hej.

Hej, 

jag svarar på dina frågor under rubrikerna för att göra det enklare:

Facebook

Föreningen har en hemsida och en Facebook grupp samt en brevlåda i hörnet där låghusen möts samt även en epost - info@brfsolskenet.se som är de forum vi använder oss av, förutom då lappar i trappor etc. Lite kort kan man säga att Facebook är mycket användarbaserat och snabbt dvs det är dina grannar som skriver där så fort något händer tex att en tvättmaskin är trasig eller liknande så att folk kan boka om sin tvätttid eller liknande. Dessa är våra kontaktvägar och det finns för och nackdelar med dem alla, några äldre har inte/vill inte ha internet andra tycker hemsidan är slö och andra gillar ej Facebook. 

Störande tvättmaskiner

Tvättmaskin får man ha men den följer samma regler som övriga störande beteenden, dvs det finns i våra ordningsregler när man får vara mer störande och mindre. Finns det någon eller något som stör så försök ta reda på var störningen finns och kontakta i första hand den boenden och be dem dämpa sig/sitt tvättande. Fungerar inte det så kontakta oss så går vi vidare med ärendet. Självklart ska det vara skönt att bo här och folk ska ju inte störa andra. Troligen är det väl någon barnfamilj som inte tänker sig för och får de bara en ilsken granne på halsen så förstår de nog. 

2019-03-26

Nycklar och säkehetsdörr

Hej! Jag undrar nu när vi bytt till Riksbyggen, hur en gör för att beställa ett nytt par hemnycklar? Och kostnad. Sedan undrar jag också kring om ens gamla ytterdör och hur en bytar ut den? Kontaktar en er för det eller är det något en får fixa själv, finns det kanske tom. avtal och prisuppgifter?

Hej, 

för nya nycklar kontaktar du RIksbyggen. Info om nycklar och pris finns på hemsidan men den är ca 200kr/nyckel. 

Vad det gäller Ytterdörr har vi samtal igång med vår förvaltare kring detta. Det är en del regler som gäller men lite kort kan man säga att om du byter till en säkrare dörr måste det ske via RIksbyggen och det kostar ca 15.000kr som du själv måste betala eftersom du gör en egen standard uppgradering. 

2019-03-26

Fönstren

Är det rimligt att det slår an på fönsterrutorna så man inte kan se ut?? Christina Bergbom

Hej, 

har lite svårt att förstå din fråga. Kan du försöka förklara med andra ord? 

Riksbyggen förvaltar?

Hej, vad jag nu förstår har vi i brf Solskenet Riksbyggen som förvaltare, har jag missat ngt eller varför är informationen om detta i sk god tid? Jag hade betalt avgiften, förra månaden, till fel "ställe" och det var ett himla meck att få rätsida på, även ett tiotal andra hade gjort samma "fel" tydligen. Har till dagens datum inte fått några avier eller ocr nummer och eftersom förra månadens avgift "flyttades över" via Bredablick har jag ingen "gammal" inbetalning att "låna" ocr nummer ifrån. Varför har man inte informerat om förändringen i god tid? Eller kan jag ha missat det? Jag hittar ff inte nu ngn uppgift om Riksbyggen på hemsidan, det står Bredabilck över allt på brf Solskenets "vår" hemsida. Vad händer?

Hej, 

det var tråkigt att höra att ni missat att vi bytt förvaltare. Riksbyggen har ansvarat för att information ska ha gått ut till de boende och har tex skickat brev till alla boenden, satt upp lappar i trapphusen. Vi i föreningen har sedan kompleterat med information på hemsidan och sociala medier som Facebook (brf solskenet). Vi har även talat med Riksbyggen och de har bemannat upp sina växlar inför flytten för att ytterliggare finnas till hands under övergången. 
På hemsidan finns information om flytten men felanmälans informationen som låg längst ut till vänster på hemsidan (om man använder webbläsare, ser olika ut om du använder OS eller Android eller annan mobil) kvar tills vi såg ditt inlägg. Orsaken till detta är att dessa infoskyltar låg under andra menyer och det gjorde att den mänskliga faktorn missade felanmälan på annan plats än första sidan. Men det är nu ordnat tack vara dig!

Kontakta Riksbyggen så hjälper de dig med att komma rätt! 

2018-10

Fasadrenoveringen

Hej! Hur länge beräknas fasadrenoveringen (putslagningen) på höghus 6ABC pågå?

Hej, 

tidsplanen för fasadrenoveringen ABC har spruckit rejält. Det kostar inte föreningen något då vi betalar ett fast pris, alla kostander för liften mm hamnar på byggbolaget. Orsaken till förseningen har varit vädret. Det har blåst för mycket. Byggbolaget ska gå ut med information till er alla via trapphusen då det ju tar lite tid. Vi är inte helt nöjda med att det drar ut på tiden och har en dialog med byggarna och har bett dem skynda på men de menar att de inte kan gå upp så länge det blåser mer än x m/s. De han med att måla A trappan och sedan dess ligger arbetet still. 

Vi har självklart inte betalat något för arbetet ännu och betlaning sker först när arbetet är klart, så ni inte behöver oroa er över att arbetet aldrig blir klart/byggfirman går i konkurs eller likannde. 

Vi ber om ursäkt för förseningen

2018-10

Ang. betongborrning på morgonen.

Hur kan det vara så svårt att förstå att inte allas liv fungerar med betonborrning från kl. 8 på morgonen?! Något som garanterat väcker hela lägenhetshuset borde väl ändå bara tillåtas på dagtid.. tänk på dem som jobbar natt, var är det tänkt att man ska sova då man kommer hem? Har uppmätt ljudnivån till ständigt 90 dB, det går inte att bedöva detta ljud nog med öronproppar för att kunna sova.

Hej, 

betongborrning är alltid störande och inget man vill ha men något som ibland måste ske. 

Vem eller vilka är det som borrar? Är det någon granne eller är det någon av våra killar som fixar med fasaden? I det senare fallet så har vi förskjutit deras arbetstid från 07.00 till 08.00 just för att minska störmomentet, dessutom är det enbart under någon, några dagar. Vi ser över våra trivselregler för att se om vi ytterliggare kan förskjuta tiderna för störande aktiviteter men det är inte helt lätt då de flesta hantverkare jobbar 7-16. 

2018-10

 

Störningar.

Hej, Jag undrar var jag kan anmäla störningar till föreningen på dagtid? Jag har ringt störningsjouren upprepade gånger på nätterna när det varit störningar. Jag vet att de (störningsjouren) (tyvärr) inte kan göra så mycket mer än försöka tysta ner det, men föreningen borde kunna göra mer, sätta prickar på hyresgästen och efter tillräckligt många prickar vräka? Eftersom denna störning har hänt upprepade gånger borde något göras!

Hej, 

det låter otrevligt och något som vi bör titta på! 

Skriv ett mail till info@brfsolskenet.se och uppge vem som stör och på vilket sätt. Har du registretat när (dag, datum, tid) så är det väldigt bra. Tänk också på att lämna dina kontaktuppgifter så att vi kan komma i kontakt med dig. 

2018-07-22

Information

Jag skulle önska att informationen om brf uppdaterades lite snabbare. Antingen här på hemsidan eller genom brev i brevinkastet. Jag tänker bl.a. på minnesanteckningar från infomötet inför årsmötet, den nyvalda styrelsen (är det de personer som finns här på hemsidan som är den nya styrelsen?) och gärna kontaktuppgifter till styrelseledamöterna. Vad som hände med motionerna till årsmötet och även årsmötesprotokollet när det är färdigt. Info om den pågående cykelrensningen. Det ska tydligen bli en ny gemensamhetslokal - när blir det klart och så har jag hört att det finns en cykelservicelokal - var finns den och vad gäller för användandet av den? 

Hej, 

vi har en ganska aktiv facebookgrupp (brfsolskenet) där mycket information flödar runt. I övrigt har du helt rätt, mer information behöver komma ut genom våra kanaler. Det har varit lite fullt upp och tyvärr har vi fått prioritera ner hemsidan något. Detta kommer förhoppningsvis att ändras nu då renoveringar är klara och ny styrelse på plats. 

Styrelsen - Listan på hemsidan ska vara uppdaterad

Kontakt med styrlsen - sker genom mail via info@brfsolskenet.se, vanliga ärenden hanteras av förvaltaren så de flesta människor har sällan behov av att kontakta styrelsen kring avgifter, hyror etc. Övriga ärenden som tex renoveringstillstånd, tankar och förslag mm kan man skicka till adressen ovan. Styrelsen ser sedan till att frågan hamnar rätt men som sagt 90% av alla frågor ska egentligen till förvaltaren, vars namn och nummer finns på hemsidans första sida. 

Årsmötetsprotokollet - är ute på signeringsrunda efter att ha justerats i några omgångar. Borde finnas på hemsidan om två veckor. 

Cykelrensing - se egen post/nyhet

Gemensamhetslokal och hobbylokal/cykelservicelokal - titta under boka eller under service, så kan du läsa mer. När den nya lokalen blir klar är inte klart ännu men det blir nu i sommar, under tiden används den gamla som vanligt så det är ingen skillnad på tillgänglighet. 

2018-06-09

Cykelställ

Hej styrelsen... Cykelställen är ju ofta överfyllda, inte minst utanför min trapp (6D). Jag gissar att även boende i 6C använder våra ställ (vilket de förstås har rätt till). Jag har sett att man har ställt ett ställ vid källartrappen utanför G-trappen. Ett av ställen stod på gräsmattan under renoveringen. Det är ju en lysande idé. Så till mitt enkla förslag: Jag skulle vilja ställa ett likadant ställ vid vår källarnedgång, för att få plats med några cyklar till. Jag kan själv lyfta bort ett av dem som ligger vid piskställningen. Men jag skulle önska att vaktmästaren först jämnar till marken under, så inte stället står och vippar. Jag kan knappast ge vaktmästaren en sådan uppgift utan att sitta i styrelsen, så det ber jag er göra. Meddela bara när det är klart så kan jag släpa bort själva stället.  

Hej, 

låter ju som en vettig tanke. Ska gå ut och titta. Problemet verkar dock vara att ju mer cykelplatser, ju fler cyklar. Vi rensar ju undan 100 cyklar om året och det verkar ju inte räcka. Vi får väl börja numrera cykelställen och hyra ut dessa likt bilparkerningar. 

2018-06-09

Kan man uppgradera internethastingheten?

Hej jag skulle vilja uppgradera min internethastighet men såg på eran hemsida att det bara var 100m/s, är det möjligt att uppgradera, eller är hastigheten högst 100? (bor i lägenhet på blidvädersvägen 6G) Tacksam för svar.

Hej, 

denna typ av frågor kring abonemang och tjänster bör du ta med leverantören av tjänsten, dvs Telia. Där kan man beställa fler tv kanaler, koppla in ip telefon och säkert en mängd annat. Kontakta Telia så svarar de på alla frågor rörande tv/bredband. 

 

2018-06-09

har glömt att hämta min nycketl!

Hej Vem ska jag ta kontakt med för att få tillbaka min nyckel som jag lämnade in innan renoveringen?

Hej, 

byggfirman har gått ut vid ett par tillfällen och sedan har vi annonserat i omgångar. Det är så få nycklar kvar nu så att vi gör hembesök. I skrivande stund har vi lämnat lappar i alla lägenheter som inte hämtat ut sin nyckel och varit och ringt på vid flertalet tillfällen. 

2018-06-09

Hjälp! Hur stänger man av vattnet i lägenheten/köket?

Hej! Jag behöver byta ut min diskmaskin, men när installatörerna anlänt upptäckte de att det inte fanns något sätt att stänga av vattnet, eftersom min så kallade "ballofix" visade sig vara sönder ... (Ja, jag erkänner, jag visste inte att den var sönder, eftersom jag inte visste vad en ballofix var för något, har aldrig sett en sådan förut då jag aldrig bott i en lägenhet med diskmaskin i Sverige tidigare.) Vi letade alltså efter något annat sätt att stänga av vattnet i köket, men hittade inget - ingen kran under vasken. Jag ringde då Bredablick för att ta reda på om jag kunde få hjälp av en vaktmästare att stänga av vattnet på något centralt ställe i huset, men de sa att jag kunde göra det själv. De kunde dock inte tala om hur, och var någonstans den avstängningskranen sitter. Jag frågade då en granne som jag vet renoverat sitt badrum och kök, men han bor i en 6:a (jag bor i en 4:a) där badrummet ligger vägg i vägg med köket och vattnet kan stängas av i badrummet. Så är det ju inte hos mig, där det är gästtoan som ligger vägg i vägg. Men kanske kan man stänga av vattnet där? Jag bara spekulerar. Och ingen information om detta har jag lyckats hitta här på hemsidan. Hoppas nu på ett klart besked från er! Och hoppas att det kommer snart, vi är hjärtligt trötta på handdisk här och snart stundar studentmottagning 

Hej, 

man kan inte stänga av vattnet själv i sin lägenhet (förutom då om man har fått ballofix/avstängingsventiler). Rådet att själv gå ner i källaren och stänga av lite valfria kranar är MYCKET DUMT. RÄtt väg att gå är att ringa vår förvaltare några dagar innan och boka en tid för vattenavstängning. När man stänger av vattnet så stänger man av för hela trapphuset, inte enbart för din lägenhet och därför måste man meddela detta i förväg så att lappar kan annonsera om att folk blir utan vatten en viss tid på dagen. 

Detta är ett problem som man inte tänkte på när huset byggdes (diskmaskiner fanns ju inte på kartan, man hade ju fru som skötte den biten) och något som kommer att åtgärdas när vi nu ska åtgärda tappvattnet. 

2018-06-09

Bouppteckning

Hej, måste jag skicka in document bouppteckning när en del av oss har gått bort till er som talar om byte av ägare? Hälsningar

Alla frågor av denna typ tar ni enklast med vår förvaltare. Namn och numer på förvaltaren hittar ni på första sidan. 

2018-06-09

Hobbyrum

Hur går det med rummet?

Hobbyrummet liggerr ute på hemsidan, titta under fliken bokning. Tror det kostar 20kr per gång att hyra det och det finns en del maskiner där och några verktyg men alltid bäst att själv kontrollera vad som finns och vad du behöver. Har du kanske en borrmaskin över? Eller en pensel? Lämna den då i hobbyrummet! 

2018-06-09

Motioner till årsmötet

Vi behöver nog göra en förändring. Det framgår på hemsidan att motioner till årsmötet ska vara inlämnade 4 veckor innan mötet. Stadgarna föreskriver inget om det (i alla fall kan inte jag hitta något). Dock står det: "Kallelsen ska utfärdas tidigast fyra veckor före och senast två veckor före ordinarie föreningsstämma och ..." Det är inte särskilt delaktighetsuppmanande att förslagstidens utgång sammanfaller med kallelsen tidigaste utfärdandetillfälle. Har ni planerat årsmötesdag än?

Hej, 

motioner kan man lämna in när man vill, hela året runt. Dock måste de finnas tillgängliga för styrelsen ett par veckor innan så att de kan undersöka hur de ska ställa sig till förslaget. Det går självklart att skriva förslag och lägga i vår brevlåda (där låghusen möts) eller skriva på Facebook eller prata med någon i styrelsen när de är ute på gården eller liknande. Styrelsen lyssnar på alla förslag, inte enbart motioner- Skillnaden är att motioner måste officiellt bearbetas och tas upp på årsmötet. 

Vad det gäller delaktighetsuppmanande så kan du ha rätt i att det kan göras mer och tydligare. Vi har flera olika forum, tex Facebook, där vi försöker ha delaktighet och levande dialog. Vidare finns det trädgårdsgrupper, gårdsgrupper mm som försöker fånga upp villiga. Har ni fler tankar så kom med dessa, styrelsen lyssnar alltid.

Hoppas detta var ett svar

2018-06-09

Gemensamhetslägenheten bortplockad

Jag såg denna rubrik på hemsidans nyheter. Den går inte att öppna, så jag undrar vad det handlar om och varför. Dessutom: När jag försökte maila info@brfsolskenet.se fungerar inte mailadressen... Det kan vara ngt fel på min mail, men det tror jag inte. Har ni fått några mail på sistone?

Hej Per, 

vi har varit tvugna att tillfälligt plocka bort gemensamhetslägenheten pga fasadrenoveringen. Vi hoppas kunna öppna upp igen inom några veckor och då kanske tom i helt nya lokaler med dusch och fantastik utsikt. 

De problem du upplever med både hemsida och mail har inte vi upplevt. Vi provar själva hemsidan samt får information från våra övriga boenden. Jag misstänker att du kanske har något fel på din webbläsare eller haft otur att gå in just när internet varit nere (vi har ju haft lite strömavbrott mm) 

2018-03-25

Drag från fönster/Inget ben under element

Hej! Sedan de bytte fönster i vårt vardagsrum är det drag nere från golvet som att det inte riktigt är tätt. Vilket gör att golvet närmst fönsterna är väldigt kallt. Är det meningen att det ska vara så? Vi funderar också på om det är tänkt att träklossen under elementet i vardagsrummet ska bytas ut till en mer permanent lösning? Vem ska vi vända oss till för att få detta fixat? 

Hej, 

byggfirman brukar ha rätt bra kontroll på vad som är kvar men jag har skickat din info vidare till dem så att de tittar till det hela. 
Klossen under elementen ska vara utbytt mot ett ben i metall. 
Draget under balkongerna brukar de försöka avhjälpa genom att lägga in lite extra tätningsskum under tröskeln. 

2018-03-25

Felparkeringar

Hej! Det är många som använder gatan utanför Blidvädersvägen 6 som parkeringsplats. Då handlar det inte om att stanna tillfälligt för att lasta in eller ur utan bilarna står där i timtal, hela dagen eller hela natten. Det är orimligt att folk parkerar på gatan istället för att hyra parkering eller garareplats. Vad gör bostadsrättsföreningen för att stävja detta?

Hej, 

vi kan inte annat än att hålla med. Tyvärr är gatan inte vår men vi har i omgångar försökt uppmärksamma kommunen på problemet då det ibland varit svårt för speceillt äldre och handikappade att komma till. Tyvärr reagear inte kommunen på våra tillsägelser, tvärtom blir de ibland sura eftersom man inte ska kunna styra deras arbete. De menar att de har sina rundor och att de bötfäller bilar som efter hand lär sig att stå rätt. Tanken är väl rimlig men fungerar helt väl gör det väl inte. 

Vi lyfter med styrelsen om vi kanske skulle ha en informationskampanj kring denna viktiga fråga. 

2018-03-25

Grovsopor

Hej. Är det något bestämt om när containern för grovsopor blir tillgänglig nästa gång? Hälsningar. 

Hej, 

det är många som efterfrågar möjligheten till att slänga grovsopor så vi kommer faktiskt att ta med frågan till styrelsen. Kanske kan man ha en eller ett par bestämda datum? Hittils har grovsoporna varit stängda utom vid ett par tillfällen om året som tex trädgårdsdagen och liknande. I dagsläget finns inga datum för när grovsoporna öppnas eller om det ens kommer att vara öppet. 

2018-03-25

Telia håller inte 100/100

Hej, jag har nu kollat (på bredbandskollen.se) ett antal gånger och dagar, bredbandshastigheten som vi faktiskt har! Telia lovar 100/100 men det kommer vi inte upp i sedan flera månader! Vad har hänt? Har anordningarna på "taket" eller var de nu sitter, kommit ur läge i blåst och storm eller vad HAR hänt? Har det med byggnationen/renoveringen att göra? Vi kan ju inte betala "fullt pris" när vi inte får vad vi betalar för. Jag har mätt NEDladdnings-hastighet Mbit/s till mellan 0.69 och 7.65 och UPPladdnings-hastighet Mbit/s till 0,06 och 9.91. Det varierar med andra ord men är inte 100/100 någonsin! inte ens 50/50! Det måste ju vara fler än jag som upptäckt och upplever detta! Vad gör föreningen? Vad göra?

Hej, 

jag har bett en kille göra en kontroll. Han får det till att ligga kring 80. Tänk på att du måste mäta från bredbandsuttaget/fiberuttaget i väggen med en sladd till din dator. Annars kan det ju vara din rauter/trådlösa nätverk som spökar. Prova först att mäta i väggen och har du hög fart där så beror felet på din trådlösa utrusting. Ibland kan det hjälpa att starta om den, annars kan man försöka med att ladda ner ny mjukvara. Men sådan kan Telia hjälpa dig med om du tar kontakt med dem. 

Skulle du har låg fart även i vägguttaget så får du nog kontakta Telia ändå för att be dem kontrollera om de kan se något fel. 

2017-12-12

Tillägg det har varit en reparatör från Telia/bravida eller liknande och suttit i serverrummet enligt uppgift från någon boende. 

Alex

Det verkar finnas mer liv och rörelse i Facebook än här på hemsidan. Dessutom verkar hemsidan ha en mer seriös prägel än Fecebook, varför är det så?

Hej, 

hemsidan är föreningens officella sida. Där försöker vi förmedla saklig och korrekt information medan på Facebook så är det olika enskilda medlemmar som bidrar. Detta kan göra att det i omgångar kan finnas mer och snabbare information på Facebook sidan med varierande kvalitetsinnehåll. Facebook är en tvåvägskommunikationskanal där individer kommer till tals. Hemsidan är mer av en envägskommunikationskanal där styrelsen försöker informera medlemmarna. Det är på hemsidan man hittar alla officiella dokument, diverse fakta och liknande. Dessa hittar man inte på Facebook. Så kanalerna har olika syften och troligen även olika målgrupper. 

Planeras byte av balkongräcke?

Hej! Finns det någon planering för byte av balkongräcke inom närmsta framtiden? Vårt har åtminstone tagit rejält med stryk under fasadrenoveringen. 

Hej, 

nej vi har inga tankar på att generellt fixa till balkongerna men kanske det kommer att bli aktuellt efter alla renoveringar? Vi håller ögonen och öronen öppna. I fallet som du beskriver verkar det ju som om byggarna på något sätt förstört eller liknande så då har vi skickat frågan vidare till dem som kommer att kolla just din lägenhet och avgöra om det kommer att behövas göra ett byta. 

hoppas det var ett svar!

(skribenten har skrivit namn, så vikan kontakta dem, men jag publicerar inte det här då det saknar allmänintresse) 

2017-11-14

Vilka reparationer skall brf-medlemmar inte betala för resp betala för?

Det verkar vara förvirring från Bredablicks sida vad brf skall betala för när det gäller reparationer. De verkar fakturera enskild medlem vissa saker som de facto brf enl avtal. Och om vi beställer ett litet jobb, som vi själva skall betala för, är det då meningen att vi dessutom skall betala utkörningsavgift på flera hundra kronor, plus jobbet samt material? Det verkar inte som om vi och Bredablick talar samma språk. Jag betalar en elektriker 400 kr för en halvtimmes jobb, men vår vaktmästare tar 750 kr för att kolla ett läckage, utan åtgärd, på fem minuter. Horribelt. Mycket tacksam för klargörande vad vi skall betala, och för vad vi skall betala, och vad brf står för när det gäller vaktmästartjänster.

Hej, 

När man beställer ett arbete bör man alltid fråga vad det kostar. I vissa fall kanske det är en gråzon och då är det också säkrast att fråga. Jag tänker mig även att det borde vara en skyldighet från vår förvaltare att upplysa om vem som ska stå för notan och hur mycket den kommer att gå på.  

Generellt kan man väl säga att du som bostadsrättsägare helt ansvarar för alla skador/reparationer och förändringar som görs i din lägenhet. Den vaktmästare som finns är alltså inte till för dig som enskild ägare. Valtmästaren är enbart till för att ta hand om de gemensamma ytorna och systemen. Så för att vara tydliga, finns felet i din lägenhet så är det ditt problem. FInns felet utanför din lägenheten tex gården, hissen, trapphuset så är det "vårt" problem och vaktmästaren löser det hela. 

Som enskild ägare är man INTE bunden att använda Bredablick utan kan välja en annan leverantör om man så vill.  Jag ska kontakta vår förvaltare och be dem om en prislista eller timkostnad för deras arbete och lägga ut här på hemsidan så att man kanske lättare kan göra en bedöming om man ska ringa in en firma från Malmö eller ta den lokala vaktmästaren. 

2017-11-14

Byggdamm

De som bor närmast drabbar väldigt mycket än de som längre bort. Trädgården har varit i dåligt skick pga byggdamm. Min trädäck är tjock av damm likaså trädgårdsmöbler. Vi har knappt varit ute pga bara skit. Växter ser som vit. Jag ser att det är inte tillräckligt skyddad av plast om man jämför på stan, heldragen plast och här bara lite skyddad. Tycker att det är deras skyldigt att se till. Ngn kompensation som bor närmast höghus som har blivit drabbade. Mindre avgift på hyran? Hälsningar från en besviken

Hej, 

tyvärr är renoveringar sällan lika mysiga och trevliga som när Martin Timell eller Ernst bygger om. Det låter, dammar och tar tid. Just dammandet har vi ställt många frågor om och kring. Kan man kanske blötlägga innan man fräser? Kan man inte dammsuga medan man fräser? Kan man kapsla in mer etc. Tyvärr är svaret på de flesta frågorna nej. Nu är det ju i princip slut på fräsandet (de håller på med de två sista gavlarna i skrivande stund och det är enbart någon vecka kvar) så det problemet är redan löst kan man säga. 

Byggarna rekommenderar att man sköljer av trädgården inklusive trädäck och möbler med en trädgårdsslang. 
Det är en del förråd som tyvärr har blivit helt neddammade också och några bilar på parkeringen. Det är mycket tråkigt. Upplever man problem föreslår jag att ni vänder er till byggarna direkt. Deras platschef finns på plats dagligen och svarar och hjälper gärna till även om han kan vara lite stressad och knappast hinner ta en fika med er. 

2017-10

Ang. kranvattnet!

Jag tyckte att mitt kranvatten började smakade lustigt så jag testade att koka det i en kastrull tills allt hade förångats, och det blev kvar ett väldigt synligt vitt skikt. Det är möjligt att detta är t.ex. naturligt förekommande kalcium, men det fick mig att undra ifall vattenkvaliteten har testats sedan vi gjorde relining på rören?

Hej, 

vattnet som kommer till huset testas regelbundet av kommunen, vilket ni säkert sett en del om tidingarna då vi i Lund fått koka vatten i olika omgångar. 

Materialet som användes vid reliningen är godkänt av alla möjliga instanser inklusive EU mm. Vi har dock inte själva gjort några analyser då det enligt besiktingsmän och firmorna inte finns någon som helst risk. Relining har funnits länge och inga risker har heller upptäckts även efter tio år eller mer.  Är man orolig kan man ju alltid skicka in lite vatten på en undersöking. Det finns många firmor som erbjuder olika kontroller av vattnet, sök på nätet. Prisena brukar ligga mellan 200-500kr. 

När man kokar vatten i en kastrull kan det finnas många förklaringar till varför man kan få avlagringar. Vanligast är kalk men även salter, föreningar som bildas av att ångan reagerar med luften eller köksfläkten mm. Du bör med andra ord inte vara orolig över den typen av restavlagringar. Dock är det alltid bra att spola vattnet en stund, då blir man av med vatten som stått i röret och kanske hunnit få lite mer baktierier. Varmvatten kan även lösa ut lite metaller i både rör och blandare. 

2017-10

Slipdamm i trappa 6F

Hej, är det möjligt att någon städfirma kan komma och dammsuga i trappa 6F nu innan helgen på fredag 22/9? Det har slipats tegelfogar i flera dagar utanför porten! Den är ju så fruktansvärt otät så allt damm far in! 

Hej, 

byggarna lovade att städa extra inför helgen och styrelsen diskuterar med MBC bygg om hur kostnaderna ska försdelas inför en större städning där hissar, trappor och källare ska ingå. Vi får svar inom några dagar och kanske med lite tur att det syns direkt i vår vardag när man kanske äntligen kan se golvets färg....;) 

2017-09-24

Fläkt i badrum

Vår badrumsfläkt funkar inte är den avstängd eller sönder ? Bor i låghuset 

Hej, 

det var en lurig fråga. Kan du fråga en granne och se om deras fläkt fungerar eller inte? Efter att ha kollat med en granne tycker jag du ska felanmäla till Bredablick så kommer vaktmästaren att titta till det hela, när han hinner. 
Var det ett svar som hjälpte dig?2017-09-18

Byggandet

Hej. När är renoveringen klar? Jag börjar bli fullkomligt galen på det här.

Hej, 

Allt ska vara helt klart till sommaren med redan nu kommer du att märka stor skillnad. Fasadfräsningen, den som dammar och låter rätt mycket är klar denna veckan (v36) på stora höghuset (DEFG trapporna). Veckan efter (v37) kör de gavlarna på stora höghuset, vilket påverkar ganska lite för att sedan dra igång på ABC husets yttersida i  typ tre veckor. ABC husets renovering lär vara den som vi märker av minst (förutom de som bor just där). De övriga fräsningarna påverkade ju all, även om man bodde en bit bort pga vind och oljud. 

Det som sedan återstår är mycket lugnare och tystare arbeten, att sätta in fönster. Det låter mest i den lägenhet de håller på och deras grannar. Jag skulle vilja påstå att vi gjort det värsta nu. Tio års renoveringar sammanpressade på ett år, stället för att lida länge lider vi intensivt ;) 

2017-09-05

Byggdamm

Hej! Jag ser i andra inlägg att det är fler än vi som ställt frågor rörande byggdamm. Dock blev jag inte lugnad av svaret. Är det gjort en riskbedömning för den mängd byggdamm som vi boende exponeras för? Vi bor i låghusen och har sopat bort lager på lager av byggdamm från både fram- och baksida? Finns det någon ansvarig på Malmö bygg att kontakta? Tack!

Byggdammet är irriterande och jobbigt, det kommer in i alla utrymmen och kan väl knappast ses som något trevligt. Det positiva är att det nu inte är mycket kvar. 

Vad gäller din fråga så ska den ställas till malmö byggcenter.  

http://www.malmobyggcenter.se/kontakt/

2017-08-21

Ang. fasadbytet

Jag har sett skyltar vid arbetet där dem varnar för asbest, så jag gissar på att en del av fasaden är gjord av eternit? Detta oroar mig lite eftersom det skapas en hel del damm och att det även tar sig in i lägenheterna. Det är ju speciellt dammet som man vill undvika när det gäller eternit, så jag vill gärna veta hur det är tänkt här?

Hej, 

asbest är i sig inte farligt när det sitter uppe. Det är först när man rör i det som det kan bli problem. Självklart blir man orolig när man tänker på asbest då det ju funnits mycket varningar och skräckhistorier kring detta. Det man ska veta är att det finns inga asbestkrav alls om en privatperson utför något asbest arbete. Kravet finns ändast på professionellnivå. Detta beror på att man inte kommer upp i farliga halter av lite asbest vid något enskilt tillfälle men att riskerna blir påtagliga om man dagligen hanterar och andas in stora mängder under flera år. Som privatperson bör man alltså inte vara speciellt orolig, dessutom sker arbetet utomhus. Trots detta har vi ju alla en inneboende oro så för att stilla denna kan du ju kanske tejpa för fönstren innifrån, även om det inte behövs för hälsans skull kan det ju kännas bra ändå. 

2017-07-31

Fönsterbyte

Jag undrar när kommer mer information ang fönsterbytet just hos MIG? jag vill veta när måste jag flytta alla grejor, blommor mm, hur långt bort ska alla prylar, bokhylla mm flyttas från fönstret? 2 meter?, skall nyckel till lgh lämnas och HUR lång tid tar arbetet just hos mig (3 större fönster mot gården),... tar man o byter fönstren "våningsvis" uppifrån och ner eller hur kommer det bli? Nu är det semestertider, man vill veta när och hur. Kommer det att springa fönster-arbetare i lägenheten? De nya fönstren, monteras de på plats från UTSIDAN? Mina fönster o balkongsdörren är ff tejpade utifrån, är det okej nu att man kan öppna upp balkongen och sitta där?, vad jag förstår är fasadrenoverarna på semester i 4 veckor nu (v.28-31). Vad gäller om man är bortrest när fönsterbytet ska ske hos mig? Tacksam för svar. 12/7

Hej, 

först samlar byggarna in alla nycklar. Sedan går de ut med lappar till just de lägenheter som är aktuella för byten några dagar innan. Deras lappar är inte tidsexakta utan det står något i stil med "vi kommer till dig någon gång mellan 08:30-15:00" detta då det är svårt att beräkna arbetstiden etc. 

Fönstren monteras på ca 3h och detta sker både innifrån såväl som utifrån. Fönstren hissas upp på utsidan och sedan finns snickare på plats på insidan för att måttanpassa och bygga rätt på plats (våra hus är mycket sneda och ojämna, vilket gör att allt arbete måste göras på plats). Hur byggarna bygger är en hel vetenskap i sig. Det beror på var de behöver laga mest vägg, var plåtslagarna finns, om de fått in alla nycklar etc. Därför är det svårt för byggarna och helt omöjligt för oss andra att gissa eller logiskt tänka ut någon ordning. I princip ska de göra alla fönster på en rad och oftast kopplat till en trappuppgång men i praktiken är det inte alltid så. 

Balkongen bör man inte sitta på under dagtid. Det finns risk för att tegelstenar rasar ner. Detta visste vi inte om och det har gjort att vår "semester" från byggandet var tvungen att ställas in.  Man kan sitta på balkongen på helger eller efter 15.00 då byggarna slutat jobba men även detta sker på egen risk och är helt förbjudet för de som bor överst. 

2017-07-31

Byggare som bygger nattetid!

-170711. Jag kommer här med "klagomål" och önskemål om åtgärd och att ordningsstadgan blir mer synlig för ALLA boende i brf Solskenet! Klockan är 23.55 nu när jag skriver detta och någon bygger, hamrar, spikar, bankar, sågar ovanpå min lägenhet! Låter som det är på extra-toan alt toa och kök. Jag har försökt göra denna byggare/arna uppmärksam på att man/folk i huset behöver få ha tyst och lugnt nattetid och chans för återhämtning, även i ett höghus! (detta är inte första natten det byggs o spikas och hamras här!). Att ringa störningsjouren är lönlöst, denna byggare har byggt fram tills nu och sedan jag kom hem i kväll (och inte bara ikväll!), denna person tycks inte bry sig ett smack om andra! men så är det plötsligt "tyst" en 3-5 minuter och man tror att hen byggt klart för natten men tjii fick man..... Och så börjar sågande igen! låter som man sågar i rör och trä. Detta måste få ett slut. I de större lgh är det familjer som bor och eller flera som bor, alltså är det många som får nattsömnen förstörd! Jag jobbar inom vården, har inte möjlighet att slumra till på jobbet. HUR kan vi/ni avstyra folk från att bygga/spika efter kl 22? Klockan 22 är redan sent det också, att banka och hamra kl 22 är inte helt ok. Tacksam om brf gör ngt tex en kampanj så folk får till sig att visa respekt och omtanke för sina grannar. Har vi kanske ngn nyinflyttad på plan 2-3 som inte förstår det hela? Med vänlig hälsning/S

Hej, 

renoverar får man göra men man får inte bryta mot våra regler och det är ju alltid bra att informera grannarna. 

första och enklaste steget vid störningar är alltid att ringa på hos den som stör. Det brukar lösa de flesta problemen. 

Nästa steg, om inte steg ett ger något bra resultat och att oljudet fortsätter efter 22.00 så ringer man till bredablick så skickar de ut störjouren. 

Vi har fått in en hel del klagåmål på renoveringar (verkar vara en och samma) och vi har bett vår förvaltare gå ut med en varning till ägaren. Haar man fått en varning och struntar i den riskerar man sitt medlemskap och eftersom man måste vara medlem för att få bo här så blir man i praktiken vräkt om man inte sköter sig

2017-07-31

F-Secure (dyker upp på datorn ibland)

Ingår detta säkerhetsprogram från Telia i vår "hyra" eller ska man själv betala det om det anses vara bra?

Hej,

det ingick tidigare gratis men nu tar de betalt. F secure eller Telia säker har nu bytts ut till någon annan version eller typ så är du intresserad så rekommenderas att titta på Telias hemsida och sedan försöka hitta kommentarer kring denna produkt. 

2017-07-31

Oväsen på morgonen

Hej, Det borras (typ?) på morgonen mellan sju och åtta, det har hållit på i flera veckor. Får jag sätta upp en lapp i trappen och fråga hur länge detta ska pågå? 

Hej, 

självklart får du sätta upp en lapp, du kan även skriva en rad på facebook samt hemsidan. 

Just nu håller vi ju på med fasadrenoveringar och snart fönsterbyten, därav alla byggställningarna. Kanske är de dessa som för väsen? 

2017-05-30

bortforsling av cyklar i maj -17, brf Solskenet

2 av våra cyklar är borta. De var inlåsta i cykel-förrådet. Vem sköter denna "tjänst" åt brf? Jag vill ha mina cyklar tillbaka. Denna upplysning (om vilket bolag varit här) hittar jag inte på vår hemsida, varför tro? Inte heller finns info i porten ang detta. Inte heller vet den vikarierande vaktis svar på denna min fråga. Ringer Bredablick, kanske de vet(?). Tacksam för svar. -170508

Hej, 

tyvärr har vi haft en hackerattack på hemsidan vilket gjort att den varit mycket svår att administerera och därför haltat lite som informationskanal. Den ska dock inom mycket kort fungera som vanligt igen, enligt teknikerna som håller på att lösa problemet. 

Informationslappar om cykelrensingen och kontaktuppgifter till firman har varit uppsatta i alla trapphus en månad innan cykelrensningen. Det brukar även lappas utanför cykelkällarna och i tlåghusens tvättstuga men då den som brukar dubbelkolla detta var bortrest vågar jag inte svara på om så var fallet även denna gång. Det händer att lappar rivs ner av barn eller av folk som vill sätta upp andra anslag.

De cyklar som fortfarande efter någon månad var märkta som "övergivna" brukar plockas bort efter någon månad. Cyklarna förvaras sedan tre månader på ett lager samt registreras hos Polisen. De gånger ägare har blivit av med en cykel, det har hänt några få gånger, så har det bara varit att kontakta cykelfirman så har cykeln varit tillbaks. 

Vår förvaltare och vår vaktmästare borde ha kännt till cykelutrensningarna. Kanske det är alla renoveringar som spökar till det?  

Prova att ta kontakt med cykelfirman, Hellqvist cykel. Se nedan kontaktinformation: 

Tel: 0736402186

E-MAIL

2017-06-01

 

Fasadfräsning

Hej! Från entreprenörens hemsida har jag förstått att fasadfräsning av huset Blidvädersvägen 6 A-C kommer att pågå de närmaste veckorna, men jag skulle behöva mera exakt information om vilken eller vilka veckor fräsningen kommer att pågå på den del av fasaden som tillhör trappuppgång 6A? Vi har beställt golvslipning den 24 april - finns det risk att det dammar in genom fönsterspringor den dagen, så att vi ska avboka golvslipningen? 

Hej, 

Vi har stora problem med att få hemsidan att fungera pga en hackerattack.

tyvärr har svaret kommit lite för sent för dig, men vi svarar ändå då frågan är av generell natur.    

Kort svar: Kolla med byggkillarna. De brukar sitta i sin bod.

Längre svar:

Malmö Bygg Center har ett schema uppsatt på deras byggbod. Det finns även information på deras hemsida, se nyheter under hemsidan. Ni har även fått ut ett nyhetsbrev i er postlåda med hemsida och koder. 

När det gäller exakt var och när de ska göra vilka moment så är det bäst att själv gå ner till deras byggbod och fråga. De har ett schema och en plan men precis som på alla byggen så blir någon sjuk, något moment går snabbare eller långsammare än planerat etc. Frågar man byggkillarna i byggboden så får man troligen en dagsfärsk och mer giltig information än den som finns på deras hemsida, som dock uppdateras nästa varje vecka. 

Kontakt med styrelsen

Hur kommer jag i kontakt med någon i styrelsen utan att meddelandet blir synligt för alla (mailadress telefonnummer)?

Svar: Skicka oss ett mail!

info@brfsolskenet.se

Du kan även använda denna frågesida då vi raderar bort namn och annan information som tydligt identifierar avsändaren innan frågorna publiceras. Det är inte sändaren som är intressant utan budskapet/frågan.

Tänk på att styrelsen inte arbetar med enskilda frågor eller tekniska frågor. Dessa tar vår förvaltare hand om. Förvaltarens kontaktinformation står tydligt på flera platser på hemsidan samt även i trapphusen.  

Cykelmärkning

Tycker det vore bra om endast obrukbara cyklar märkes vid de årliga rensningarna. 

Hej, 

precis som att alla har olika smak så har alla olika uppfattning om vad som är brukbara cyklar eller ej. Varje år plockar vi bort ca 100 cyklar. Av dessa brukar ca två ha ägare som vill ha tillbaks sin cykel. Av de cyklar som transporteras bort är flera mycket fina och den absoluta majoriteten är brukbara (se bilderna från tidigare rensningar). Det ser ungefär likadant hos de flesta andra fastighetsägarna. Orsaken till detta är många men ett par jag har stött på är; folk som flyttat och glömt/struntat i att ta med sig sin cykel (ganska mycket sådant i en studentstad som Lund), folk som tröttnat/växt ur sin cykel men inte orkat sälja/slänga den, stulna cyklar som dumpats/glömts på området eller i cykelstället. 

Cykelfirman brukar därför informera och märka upp alla cyklar. Och som sagt det är ca 100 varje år som forslas bort och 99% saknas inte av någon. Alla cyklar som plockas bort registreras hos Polisen, så även om någon missat informationen, varit bortrest mm och anmäler den som stulen/tar kontakt med Polisen så får de tillbaks sin cykel.

2017-06-01 

Bostadsrättstillägg fortfarande aktuellt?

Hej! Nu undrar vi om det tidigare för föreningen gemensamt tecknade bostadsrättstillägget fortfarande gäller. Dvs att vi som bostadsrättsinnehavare endast behöver ha en giltig hemförsäkring. Stämmer detta? Jag hittar bara ett dokument som är utdaterat sedan länge... Tack för svar

Hej, 

du har rätt!

Jag ska se vad som gäller och återkomma med evetuellt nya dokument som i så fall läggs upp under fliken dokument

2017-04-19

 

Nu är det fixat. Försäkringsbrevet hittas under dokument. 

Byta spis

Hej, Jag bor på Blidvädersvägen , skulle vilja byta spis och har en del frågor om elen! Jag undrar om ni kan bekräfta att man bara har 230 V 1 fas i lägenheterna, och att man då inte kan ha spis med induktionshäll (som kräver 230 V 3 fas). Om det är så, går det i teorin att få 230 V 3 fas hemma, t.ex. genom att be en elektriker att dra fler kablar? Hur mycket ström tåler kablarna, 16A, 20A, 25A, ännu mer? Tack på förhand för era svar! Romain

Hej, 

finns det ens enfasig 230v? Min granne har induktionsspis och har inte dragit om några ledningar. Strömen som kablarna tål ser man enklast genom att titta i proppskåpet och om jag inte minns fel så domineras dessa av 10amp och 16amp säkringar. Det kan dock skilja sig en del åt så man måste se vilka säkringar som sitter.  Då vi har ett äldre hus kan det hända att man behöver dra nya ledningar när man tex installerar en diskmaskin för att inte riskera att ständigt få kortslutningar 

Det låter som om du behöver prata med en elektriker. Du behöver hjälp och riskerar att göra fel. Vi har haft ett gott sammarbete med Glimåkra el som du kan nå på

Mobil

 

Radonmätningar?

Hej! Det var en artikel i SDS 3/1 2017 om radonproblem i hus från framför allt 60- och 70-talen. Jag vet att jag funderade lite på det när jag skulle köpa bostadsrätt, men jag minns inte om jag hittade någon info om radonhalten i våra hus då. Jag hittar en fråga om radon här i frågelådan, men i svaret hänvisas det till fliken "Dokument" utan mer precis info (den som svarade visste inte riktigt var informationen om radon fanns och rådde frågeställaren att leta själv). Jag har letat i dokumenten men hittar inte uppgifterna om de radonmätningar som tydligen gjorts. Skulle ni ha möjlighet att leta upp dem och lägga upp dem här i frågelådan? (Det är kanske fler som läst Sydis och undrar?) Mvh Charlotta Berg

Hej, 

det är lungt, finns ingen radon!

jag letade nu också och kunde inte hitta informationen snabbt. Antignen finns den under annat namn typ "teknisk undersökning" eller så har den plockats bort. Jag ska leta. 

Jag vet dock att det gjordes radon mätningar i samband med att vi blev en bostadsrättsförening. Flera mätdosor placerades ut i flera olika lägenheter i flera olika delar av huset under ett par måndader då man precis som du skriver, antog att det fanns en viss risk. Mätningarna visade noll. Gällande radon kan du alltså vara helt trygg. 

Ska se om jag kan hitta och lägga upp mätningarna och protokollen under "dokument". 

 

2017-07 Radondokumentet (från 2010) finns nu under fliken dokument. Alla mätningarna visade under gränsvärdena

 

Renovering garage - ladduttag för elbil

Hej, Snart är det så förmånligt och bra med elbil/elhybrid att fler kommer välja detta alternativ. Är det något som kommer tas i beaktande när garaget renoveras med laddstolpar/uttag? Detta borde höja värdet för föreningen också. Mvh Thomas och Kristina

Vi skickar med frågan till styrelsen som snart ska titta på en eventuell renovering eller översyn av garaget. Tackar för tipset!

2017-01-23

fönster

Hej! Jag antar att planeringen av vilka fönster vi ska få vid fönsterbytet är i full gång. Några önskemål från mig. Att de nya fönsterna är tippbara i sovrummen så att det är lätt att vädra på natten utan att det regnar in. Att de går att låsa i olika tipplägen beroende på hur mycket luft man vill ha. Sen frågor om persienner. Kommer de att ingå eller måste vi köpa nya själva. Om så är fallet kommer vi kunna köpa kollektivt till billigare pris? Montering? Många moderna fönster är ju inte delbara och har därför inte persienner mellan rutorna. Hur kommer våra nya fönster att se ut med avseende på detta? Om persienner måste ligga fria på insidan, är det ju viktigt att de inte "fladdrar fritt" när fönstret tippas. Om detta är aktuellt hur löses detta? MVH Ulla trappa E

Hej, 

Du har helt rätt i att fönsterfrågan diskuteras för fullt! 

I nuläget är det svårt att ge speciellt mycket information men lite kan vi nog bjuda på;-) 

Du har helt rätt i dina funderingar kring persienner och fönster. Idag tillverkas i stort sett inga delningsbara fönster. fönstren kommer som kassetter med två eller tre glas, mellan glasen finns inte luft utan någon form av gas. Allt detta gör att fönstren inte läcker ut så mycket värme och är därmed väldigt energieffektiva. om en sten slår sönder en bit av fönstret så måste dock hela kassetten bytas. Vidare finns det inte någon plats för persienner inne i fönstret. istället är rullgardiner och liknande en vanlig lösning. Vi funderar på om vi ska köpa in kollektivt men först måste vi ju bestämma vilken typ av fönster som ska in i husen. 

Det finns plastfönster som verkar billiga och bra, det finns traditionella träfönster, det finns fönster med trä som bas och det finns fönster helt i aluminium. Vidare har några fönster tjocka ramar som släpper in lite mindre ljus medan andra har smala. ett träfönster kan man alltid fila lite på om huset sätter sig lite om 20år men ett aluminium fönster behöver ju aldrig underhållas eller målas om. suck. mycket att fundera på. priset skiljer mellan de olika fönstren men  ska man räkna ut det på 30 år blir ju skillnaden inte lika markant men samtidigtt gör ju en miljon eller två lite ont...

Vi skickar med dina synpunkter till fönstergruppen och tack för att du engagerar dig!

2016-11

kalla element

Hej. Alla element (utom ett) i min lägenhet är kalla. Jag har försökt lufta men det går inte. Vad kan göras?

Hej, 

kalla element är ett generellt problem och vi hoppas kunna göra en översyn av värmesystemet inom kort. Med detta sagt vill jag ändå berätta att det förekommer arbeten på några rör som sprungit läck. Under arbetet, som pågått i månader (alla väntar på varandra....) så har man varit tvungen att stänga av värmen till elementen till ett par av trapphusen. 

Håll ut och håll tummarna så hoppas vi att värmen snart kommer tillbaka och att vi slipper frysa!

 

Termostat

En termostat på mitt element har bara trillat ner. Den går inte sätta fast och är troligen helt sönder. Jag har skickat felanmälan till Bredablick. Men vem betalar? Jag skulle vilja få en översyn av resterande termostater också, eftersom elementen inte funkar vintertid. Lite rädd för kostnaderna bara. Så frågan: Vem betalar? Brf Solskenet eller jag? Grejerna är urgamla.

Hej, 

jag var lite osäker på den frågan och kollade då våra stadgar, som du hittar under "dokument" här på hemsidan. Under paragraf 14 hittar jag följande

"– radiatorer (beträffande vattenfyllda radiatorer svarar bostadsrättshavaren endast för målning)"

Jag tolkar det som att termostaterna är föreningens ansvar och därmed också föreningen som betalar. 

Vad det gäller din följdfråga; att det skulle påverka din komfort på vinterna hänger det nog samman med en rad andra saker. 

Föreningen kommer att byta ut alla fönster och fixa till fasaden för mångmiljonbelopp. Detta och en översyn på värmesystemet hoppas vi kunna göra att vi slipper frysa kommande vinter. Hela huset lider av att lägenheterna är upplevt kalla och dragiga vintertid, något som vi hoppas nu kommer att åtgärdas! En kall vinter ute och en riktigt behaglig vinter innomhus räknar vi nu med!

2016-09-11

Hyra ut i andra hand

Hej jag vill veta hur man gör för att hyra ut i andra hand och vart man skickar sin anmälan. Kan man göra det via tex Facebook?

Hej,

för att du ska få hyra ut i andra hand måste du söka om tillstånd. Blanketter för detta hittar du här på vår hemsida eller på vår förvaltares hemsida. Observera att om du hyr ut utan tillstånd så kan du bötfällas och förlora din lägenhet! Sök alltså alltid tillstånd.  

Tanken med en Bostadsrättsförening är ju att det är ett kollektiv som tar gemensamma beslut om sitt boende. Det är därför man i en bostadsrättsförening inte vill att folk hyr ut i andra hand, utom under kortare perioder. Föreningen vill liksom inte ha folk som bor där utan rösträtt samt folk med rösträtt som inte bor på plats. I vissa föreningar kan det vara svårt att få ihop till en styrelse och klarar man inte av det så upplöses föreningen och alla lägenheter förvandlas till hyresrätter! Därför är alla föreningar på sina medlemmar just kring andrahands uthyrning eller liknande. 

 

Alla dokument ska skickas till Bredablick Förvaltning: 
Brf Solskenet i Lund
c/o Bredablick Förvaltning
Box 243
201 22 Malmö
2016-08-31

 

Fasadbelysning

Hej! Lampan som sitter på gaveln vid 10.o, den har varit ur funktion länge är nu lagade, när den släcker ner brummar den väldigt högt, detta hörs även inne i våran lägenhet då, armaturen sitter på vår sovrums vägg så är det väldigt störande. Skulle vara tacksam om detta kan åtgärdas!

Hej, 

det där låter inte bra. När ni upptäcker ett fel så är det många som hör av sig hit eller till facebook sidan eller flaggar ner någon i styrelsen. Allt det fungerar men ett MYCKET effektivare sätt som dessutom är väldigt mycket snabbare är att ni felanmäler till vår förvaltare! Då registeras ert ärende direkt och hamnar på vaktmästarens lista. Det som händer när ni säger till någon i styrelsen är att denne måste minnas ert problem och sedan göra samma anmälan. Bättre anmäla själv men aldrig fel att informera styrelsen eller folk på facebook. 
Förvaltaren nås över telefon såväl som via internet - kontaktuppgifter hittar ni tex längst ner på första sidan samt nästan överallt på denna hemsida och självklart i varje trappuppgång.

Tillsammans gör vi vårt boende bättre!

2016-08-27 

 

Hyresgäst och parkering

Hej. Planerar att hyra ut min lägenhet under hösten på grund av studier i annan stad. Kan hyresgästen inte flytta in förän jag fått godkänt av brf? Hur går man tillväga om man vill hyra parkering på gården?

Hej, 

du måste ansöka om tillstånd att hyra ut i andra hand och du måste även ha fått ansökan godkänd INNAN någon flyttar in. Om du ej gjort detta, eller om någon redan flyttat in så är det olovlig andrahandsuthyrning som kan leda till böter och att du förlorar din lägenhet! Det är alltså väldigt viktigt att du gör en ansökan och får tillstånd! Blanketter hittar du här på vår sida eller på vår förvaltares hemsida. Fyll i ordenligt och gör rätt. Det gör ont att göra fel!

Vi har P-platser utmed Sunnanväg (stora ringleden) och i garaget. Dessa kan du nå genom att kontakta vår förvaltare.
De platser jag tror du menar är den stora P-platsen utanför D-G trapporna. Dessa ägs av HSB Solglittret (grannföreningen) som du kan nå på info@solslittret.se Där kostar P-platserna runt 300kr för en gårdsplats 

Hoppas detta var till någon hjälp!

2016-08-20 

 

Relining

Hej! Ni fick en fråga ang köksrenovering som besvarades den 4 juli så här: En sak att tänka lite på är att vi kommer att ha relining som startar redan denna veckan om jag inte minns fel. Det borde inte innbära så mycket men det kommer att springa hantverkare i ditt kanske helt nya kök. Skulle reliningen påbörjas redan den 4 juli? Jag har inte hört ett dugg om det. Kanske beroende på att jag inte varit hemma så mycket under sommarsemestern. Vad händer egentligen? Vänligen xxxx

Om jag tolkar din fråga rätt så undrar du när Relingen börjar?

Det har skickats ut ett brev under sommaren till samtliga lägenheter, ur det citerar jag; 

Etapp 1:Låghusen på Sunnanväg 10 A-O 5 september till oktober 2016
Etapp 2: Port A-C Oktober till december 2016
Etapp 3: Port D-G Januari till april 2017 

Då Relingsföretaget Proline säkert kan/kommer att ändra lite i sina planer (när höll en byggare sina planer?) så ska man se ovan tidsram som just en ram och ta till sig all ny information som företaget Proline kan komma att sätta upp på anslagstavlor etc. Då styrelsen inte alltid blir informerad/hinner få in information och lägga ut på nätet så är det att rekommendera att man tittar ofta på den anslagstavla som finns i varje trapp. På Facebook finns även en sida kallad "Bfr solskenet" där grannar ofta informerar varandra. Har man möjlighet är även detta en god informationskälla för snabb kommunikaiton.

2016-08-13

Hyresvärdsreferens

Hej. Jag ska eventuellt flytta till hösten på grund av studier och behöver en såkallad "hyresvärd referens". Vem ska jag då vända mig till. 

Hej, 

kontakta vår förvaltare Bredablick så hjälper de dig med detta. Du hittar kontaktuppgifterna på tex första sidan här på hemsidan. Men här får du nummret så du slipper leta; 040-6009610 (08:30-16:30)

2016-08-09

Säkerhetsdörr

-160726, Hej, har brf krav på vilken säkerhetsdörr (av alla de olika tillverkare och märken) man ska välja? om och när man vill byta dörr... Är det något på gång fn i området avseende detta? Måste jag anmäla till föreningen byte av dörr?

Hej, 

Dörren måste vara brandklassad för 30min, då varje lägenhet räknas som en egen brandcell men det är nog alla nya dörrar eller alla dörrar som säljs i sverige. Vidare får den inte skilja sig i utseende. Om du går runt och tittar så ser du att det i föreningen endast finns två typer av dörrar. Den äldre i trä och sedan en nyare, blankare i träimitation. Den senare är  den moderna säkerhetsdörren av stål som ska vara väldigt svår att komma igenom. Den förstnämnda är orginaldörren i trä. Den har ofta ett extra lås för att försvåra inbrotten.
Tycker man att ens trädörr är lite sliten och ful rekommenderas starkt att olja in den med tex lite teakolja. Dörren blir lite mörkare och ser mycket finare ut! Jag vågar inte svara på hur säkra de olika dörrarna är men gissar på att de nya dörrarna i plåt nog är extra svåra att bryta sig in i.  

Daloc heter den firman som satt in de flesta av våra dörrar. En dörr kostar runt 15.000kr ink montage. 

I nuläget finns inga planer på att byta dörrar i föreningen (och då dörren är din så är det ditt ansvar att ta hand om din dörr)och du behöver inte anmäla till styrelsen eller någon annan om du vill byta dörr. Observera dock åter att dörren inte får skilja sig i utseende! Köper du in en snygg, blå, lite personlig dörr, får du vackert betala dyrt för att byta ut den igen. Din dörr kan dock vara extremt personlig på insidan och där kan du ha vilka färger och utsmyckningar du vill!)

För att vara på den säkra sidan så ta samma dörr som dina grannar,  oftast en från firman daloc, så är du säker på att slippa problem. 

2016-08-09

Rökande boende

Hejsan! Där finns en boende på Blidvädersvägen XXXX på bottenvåningen som röker ut genom sitt fönster. Hen låter sedan fimparna ligga på fönsterkarmen utanför tills de ramlar ner och cykelparkeringen ser väldigt äcklig ut. Det är på baksidan. Väldigt tråkigt när man parkerat sin cykel där att det ligger fimp-rester på hjulet på morgonen.

Hej, 

så ska det absolut inte vara! Vi har fått flera klagomål kring just detta och vår förvaltare kommer nu att varna den/dessa boenden. Om beteendet inte upphör så riskerar man i förlängningen sitt boende!

 
Alla ni som röker, tänk på att fimpa era ciggareter ordentligt, så inte vinden blåser iväg fimparna, eller ta med dessa in. Att slänga fimpar någonstans är ju självklart helt fel! Alla ni duktiga rökare hjälper väl till att påminna de mindre duktiga om att göra rätt! Har du gjort fel så gör om och gör rätt så glömmer vi det och går vidare!

2016-08-09

Hur får jag tag i nycklar?

Jag skulle behöva en ny nyckel till lägenheten samt tillgång till både barnvagnsrum såväl som till cykelförrådet. Hur gör man då?

Hej, 

 

Skicka en felanmälan via Bredablicks felanmälans service på web eller via telefon! Tänk på att berätta vilka nycklar du vill ha samt var du bor och lägenhetsnummer.

Bredablick lägger sedan en order på "rätt" nycklar samt kollar att det verkligen är du som ska ha nycklarna.

Nycklarna kostar 200kr/st och hämtas ut på Gastelyckan hos företaget Cartego när de är klara. 

Ganska enkelt och smidigt va!

2016-07-05

Retroaktiv avgift

Hej! På vår faktura för juli månads månadsavgift finns en retroaktiv avgift för perioden 160401-160630. Vad avser den? Mvh Svante

Hej, 

detta har att göra med att avtalsåret börjar i april (vilket ju är helt logiskt...för typ ekonomer). Precis som de flesta löneförhöjningar inte är klara förrän ofta i juni men gäller från april så är det alltså samma med föreningens avgifter och hyror. 

Din retroaktiva avgfit (eller hyra för er som har den) är alltså fullt normal och gäller den vanliga avgiften/hyrans vanliga ökning. Att alla årligen höjer sina priser/avgifter mm har att göra med bla inflationen, samma sker i din lokala ICA butik också. 

Hoppas jag lyckades reda ut denna fråga något!

2016-07-04

Köksrenovering

Jag tänkte renovera mitt kök och undrar om detta är något jag måste meddela brf innan det äger rum eller om det finns något annat jag måste tänka på angående brf när det gäller renoveringar av lägenheten. / Fredrik

Hej, 

generellt behöver du inte få tillstånd från styrelsen för "enkalre" (finns det ens sådana :) renoveringar i din lägenhet (men en del av dina grannar kan nog bli glada om du informerar dem!). 

Så fort du funderar på att flytta väggar, dra om vatten/avlopp byta element mm , dvs saker i "väggen" eller "golvet" bör du dock ta kontakt med både styrelsen och förvaltaren. 

En sak att tänka lite på är att vi kommer att ha relining som startar redan denna veckan om jag inte minns fel. Det borde inte innbära så mycket men det kommer att springa hantverkare i ditt kanske helt nya kök. 

Vidare kommer vi kanske även att dra om vattenledningarna, hur dessa ska dras eller göras om kan vi inte svara på i skrivande stund men det kan ju komma att påverka vart kranar och liknande ska placeras! Vi inväntar förslag från olika VVS firmor och hoppas återkomma med info så snart som möjligt! Detta kan definitivt påverka en köksrenovering. Bredablick kan ha lite generell information kring detta och hur man ska göra vid sådana renoveringar medan vi kommer att komma med exakt information så fort vi har den men det kan dröja till augusti

2016-07-04

Hyra ut i andra hand och Cykelförrådet.

Hej, Jag har två frågor. På en tidigare fråga i flödet ovan så nämndes en ansökning om att hyra ut i andra hand, jag undrar var någonstans jag hittar blanketten om att hyra ut i andra hand? Jag undrar också hur jag får tillgång till cykelförrådet? De nycklar jag har går till den första dörren men jag kan inte komma in i själva cykelförrådet. Tack på förhand!

Hej, 

vad det gäller uthyrning i andra hand så finns blanketten på hemsidan, under fliken "dokument" och scrolla längst ner. Jag skcikar mer länken nedan; 
http://www.brfsolskenet.se/uploads/extrafiles_file_116.pdf 

Vad det gäller cykelförrådsnyckel så måste du ha en speciell nyckel till detta och den får du genom att kontakta vår förvaltare Bredablick. Att använda förrådet är gratis däremot måste du betala för kostnaden att tillverka en nyckel (tror det kostar ca 200kr). Ta kontakt med vår förvaltare Bredablick så fixar de fram en nyckel till dig!

Hoppas detta underlättar lite för dig, 

2016-07-14

Cykelförråd

Hur mycket kostar det med cykelförråd och var får en tag på nyckel?

Hej, 

cykelförråden finns i varje (nästan) trappas källare. Det kostar inget att utnyttja förrådet därmot måste du betala vad det kostar för att göra en nyckel. Vår förvaltare tar hand om det hela om du kontakta dem. Du kan dessutom hämta ut nyckeln här på vår gård (enbart tisdag förmiddagar). Kontakta Bredablick och säg att du vill ha en nyckel så fixar dom allt. 

2016-07-04

Fönster och relining

Hej!

jag har hört att ni ska byta fönster och göra relining eller stammbyte samt byta hissar! 

När kommer ni att göra detta? 
Kan jag bo kvar? Löser ni annat boende?
Ökar detta min hyra?

När får vi reda på mer info?

/Danne

Hallå!

Vi har rätt mycket grejer som ska göras;  vi kommer att byta fönster och hissar, laga lite fasader och relina avloppsrören samt dra in nya vattenrör i lägenheterna och titta till balkongerna!  Nu till dina frågor; 

När kommer vi att göra detta?
- En tidsplan kommer inom kort. Orsaken att det dröjer är att vi inte fått svar från alla firmorna om när exakt jobben ska ske. Räkna dock med de första informationen och jobbstarten inom några veckor!  

Kan jag bo kvar?
Ja det kan du i de flesta fallen. För gemene man kan det bli jobbigt att under ca två veckor gå fem trappor upp/ned men värre än så är det ju inte. Vi kommer att placera ut en stol på varje våning för vila. För de som kan planera/inte klarar trapporna kanske en tripp till landet/sommarstugan/Grekland de två veckorna kan vara intressant. 

 Går inte detta får man höra med kommunen om de kan hjälpa till med ett korttidsboende eller ökad hemtjänst. Vi förstår att det är jobbigt men det handlar om två veckor och sedan har vi hiss för tio år till.  

Ökar detta min hyra?

Nä. Troligen inte.

Både hyresgäster såväl som bostadsrättsinnehavare betalar sin vanliga hyra/avgift med de vanliga årliga påslagen. Utgifterna för hela bygget är budgeterade så inga plötsliga stora höjningar är i nuläget planerade. 

2016-06-13

 

 

Ny bostadsgäst

Hejsan! Jag har tidigare hyrt ut min lägenhet men ska nu flytta tillbaka, tillsammans med min flickvän. Hon har inte bott i lägenheten innan, utan jag bodde tidigare ensam. Behöver jag anmäla det på något sätt, så hon godkänns av er eller liknande? Det kommer forfarande bara vara jag som äger lägenheten som innan. Sen en fråga till. När det blir aktuellt att byta fönster, vad händer med persienner som finns just nu? Kommer man kunna använda samma, och om inte, kommer ni stå för nya? MVH

2016-05-11

Vad kul att du flyttar tillbaks till vårt underbara kvarter! Din flickvän är lika välkommen och någon anmälan behöver du inte tänka på!

Vad det gäller fönster, avloppsbytet, fasader, hissar och liknande så har vi lämnat allt som ska fixas till vår projektledare. När de har valt ut vilka firmor som ska göra vad så återkommer de med mer information kring tidpunkter etc. I skrivande stund kan vi alltså inte riktigt svara på din fråga men vi hoppas kunna göra det om några veckor eller så. Håll ögonen öppna här på hemsidan eller i vår Facebook grupp "brf solskenet" . Självklart kommer informationen också att hamna på era anslagstavlor men hemsidan/facebook är alltid långt före med information. 

Datum på inlägg

Ni får gärna skriva datum på både frågeinlägg och svaren. I teorin kan ju dessa faktiskt vara flera år gamla. Tack tack!

Hej, 

Vi försöker svara på alla frågor varje söndag. Nyaste frågorna hamnar alltid högst upp. Ibland kan vi missa någon fråga pga sjukdom eller liknande.Självklart kan vi skriva in svarsdatum. Något frågedatum kan vi nog inte få fram. Hoppas detta fungerar och blir tydligare!

2016-05-04

Element / Radiatorer

Kommer elementen i våra lägenheter ses över under dessa renoveringar? Kalla/ljumma element måste det väl vara något fel på om det är mitt i smällkalla vintern?

Vi hatar att frysa lika mycket som ni. Vi ska ha dit en tekniker som får titta över varför vi inte har det varmare. En orsak kan ju vara att all värme försvinner rätt ut genom väggar och fönster. Vi blir väl av med det problemet när fönster och fasader tittas över. Undertiden ber vi förvaltaren titta väldigt noga på vårt värmesystem.

ny kompletterande fråga om ev stambyte

Eftersom stambyte på det gamla vanliga sättet verkar vara aktuellt uppkommer nya frågor. Vad innebär detta för badrummen? Måste de göras om fullständigt eller delvis, trots att de nyligen är renoverade, och vem står för kostnaden - föreningen eller de olika bostadsägarna? Samma fråga gäller också köket och gästtoaletterna. Hur mycket förstörs och vem åtgärdar? Stambyte innebär vad jag förstår en längre tid (hur lång?) utan toalett, dusch, vatten etc. Hur ska det lösas?  

Hej, 

Stambyte är INTE AKTUELLT. Inga badrum eller wc kommer att påverkas då vi kommer att använda oss av relining teknik. Det innebär i korthet att man trycker ut färg i rören som sedan stelnar till en hård plast och därmed bildar ett nytt rör i röret. Fördelen, förutom att det är extremt mycket billigare, är just att man inte behöver riva sönder några badrum!

Tappvattnet/dricksvattnet kommer vi dock inte att relina, dels för att det är ovanligt (fick höra ett rykte från en byggmästare och jag måste verkligen förtydliga att jag inte kollat upp detta, att LKF relinat dricksvattnet för flera hundra lägenheter men varit tvugna att göra om allt). Tappvattnet kommer troligen att tas in i nya rör, troligen genom taket på ert badrum. Det blir bara ett två små hål. Vi fixar allt om och kring. Inget blir förstört eller behöver förändras. Riktigt bra om nu allt stämmer! 

Och till den tredje frågan - vem betalar?
Tja det gör alltid DU i slutändan (via avgiften). Dessa stora förändringar har dock vår smarta styrelse räknat in i budgeten och lagt ut på många år, så ni behöver inte göra något annat än att betala er vanliga avgift. Bra va!  

Vilken/a metod/er för relining har ni beslutat er för?

För min del hoppas jag att ni inte beslutar er för användning av epoxi-baserad relining av rören till dricksvattnet. Ett alternativ som jag blivit informerad om kallas HWQ Relining systems och använder kiselbeläggning i dricksvattenrör. Något som ni funderar över?

Hej,

Först av allt kan vi nämna att inget av de företag som finns i Sverige inte använder bisfenol produkter. Vidare är det tänkt att relingen ska gälla avloppsvattnet och inte dricksvattnet. Självklart har vi även på avloppsvatten krav att det inte ska innehålla några kemikalier som läcker ut från rören. 

Företaget du nämner är det enda i Sverige som genomför godkänd relining på dricksvattnet. Den gruppen vi anställt för att titta på dessa frågor har dock valt att titta på stambyte för dricksvatten. De vill alltså borra sönder lägenheten och dra nya rör in. Fördelen med det är att man undviker alla frågor kring kemikalier, även om den frågan även borde vara högst relevant även för stambyten. Vidare kan man dock även installera vattenmätare och kranar för att stänga av vattnet för varje lägenhet (idag måste hela trapphuset stänga av sitt vatten ifall någon vill stoppa in en diskmaskin i sin lägenhej) samt man kan även installera vattenskador alarm. Ett alarm som likt ditt proppskåp slår av allt vatten om det läcker gudin lägenhet. Med tanke på hur tråkiga vattenskador är kan ju detta upplevas som positivt! Självklart kan man ju kombinera metoderna men då förlorar man fördelen med priset och får mest bara båda systemens nackdelar.I

Garageplats

Hej. Undrar hur man ska sätta sig i kö för parkering i garage? Var och vem man ska prata med?

Hej, 

alla typer av praktiska frågor tar du med vår förvaltare! Du hittar namn och telefonnummer samt epost adress lite överallt här på hemsidan, tex direkt här till vänster om denna text (gul ruta med texten "felanmäl".  

Du har även samma information i varje trappuppgång!

Portkoder?

Varför sätter ni inte portkod på ytterdörrarna? Eller lås åtminstone ytterdörrarna tidigare.... Nu kan ju vem som helst gå in i trappan och vistas där... Mvh nyinflyttad.

Hej nyinflytttad!

Vi har tittat på att byta till kodbrickesystem både på ytterdörrar och i tvättstugor. Priset ligger kring en miljon och diskussioner förs om vi ska ordna detta i samband med de stora renovationerna i huset eller om det helt enkelt är för dyrt. Vi kan ju precis som du skriver låta låsen vara låsta konstant. 

Att stänga dörrarna tidigare har tidigare stött på några motargument, framförallt från barnfamiljer vars barn kan ha svårt att ta sig in och ut ur huset med nyckel (en liten människa har svårt att vrida nyckel och dra upp dörren samtidigt). 


Vi har även haft lite svårt att förstå vårt eget låssystem. Vi fattar inte hur man ställer in det! Vi har dock beställt en elektriker som ska komma och titta på det hela. I nuläget är det omöjligt för oss själva att ändra tiderna då inget är uppmärkt och de enda instruktioner som finns är mystiska anteckningar i blyerts på en vägg.... 

Brandrisk (en ungdom som passerar förbi och tänder eld på en barnvagn eller lite papper vore tex en total katastrof), störande ungdomar i trappen (ofta vid lov eller när det regnar kan en trapp vara ett skönt ställe att vara på) och enstaka uteliggare gör dock att frågan är ständigt aktuell och måste lyftas. 

Vi skickar frågan vidare till styrelsen och återkommer med ett svar! 

 

Om en brand skulle inträffa.

Hejsan! Jag har en liten men viktig fråga då jag är relativt nyinflyttad, angående hur jag ska handla vid eventuell brand. Jag bor på sjunde våningen utan balkong och jag undrar därför vad som är tänkt att jag ska göra om en brand uppstår och söker sig uppåt genom trapphuset eller från en annan lägenhet mot min? Är varje lägenhet en brandzon? Vidare tänkte jag att man kanske kan ta sig ut på taket, vilket jag undersökte, men de dörrarna kunde jag ej öppna med min nyckel. Min fråga är alltså: Åt vilket håll ska jag söka mig ifall brand uppstår? Och är varje lägenhet en brandzon eller hur är husen uppbyggda? Tack på förhand!

Det var en av de viktigaste frågor vi fått till hemsidan!

Tack för att du ställde den. 

Nedan följer ett urklipp från Myndigehten för samhällskydd och beredskaps hemsida gällande brand i bostadsrätt/flerfamiljdhus

"RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK"

"Brand på annan plats i flerbostadshuset
Stanna kvar i lägenheten. En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i cirka 30 minuter. Våta handdukar hjälper till att täta runt dörren och i brevinkastet. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphusoch använd aldrig hissen vid brand. Larma 112 och påkalla uppmärksamhet genom fönstret eller balkongen."

Understrykningarna är mina.

Det dör ca 120 människor om året pga brand i Sverige. Vanliga orsaker är spisen, rökning i sängen etc en orsak som många tenderar att inte tänka på är de anlagda bränderna. Dessa börjar ofta i gemensamms utrymmen som källare, vindar, trappor mm. Det är därför många föreningar låser sina ytterdörrar dygnet runt. Det är även därför vi inte får ha saker stående, ens små stunder, i trapphusen. Ögonblicket skapar både tjuven och branden. Några reklamblad eller en barnvagn tar snabbt fyr och ställer till stor förödelse. 

Din lägenhet är som en brandcell. Din ytterdörr är brandklassad för 30min eld (öppna din ytterdörr och titta i dörrkarmen, där finns en liten ruta med brandklass. Det brukar stå 30min eller mer beroende på hur ny din dörr är). 

Förra året (2014) breddade vi cykelgången mot gården så att det blev en godkänd brandtillgänglighetsväg. Det var inte gratis men något styrelsen ansåg vara av stor vikt. Ytterliggare en sådan sak som ingen ser eller märker av men som ingår i det ibland lite osynliga arbetet som styrelsen för. Det innebär att brandkåren nu utan problem kan köra fram stora stegbilar för att på det sättet kunna få ut människor. Brandkåren skickar självklart även in rökdykare för att dels bekämpa elden men även för att hjäla männikor ut ur byggnaden.  Just jobbar styrelsen med det vanliga brandskyddsarbetet men har även valt att jobba lite fördjupat med dessa frågor och utsett en utvald ledamot att sköte detta arbetet. Vid de vanliga inspektionerna testas rökluckor, brandsläckare kollas och nödbeslysningar kontrolleras mm. 

Här finns en lättläst och enkel text om man vill läsa lite mer. Längst ner/slutet på texten finns det praktiska som kanske är det mest intressanta. 

https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25375.pdf

hög musik på natten...

vart ringer man och anmäler, när grannen spelar mycket hög musik klockan 2 på natten?? Finns det någon jour man kan anmäla till? Har ni något telnr i så fall? Mvh sömnlös!

Hej, 

Du ska ringa  vår förvaltare på teL Jour: 040-93 12 70 

De skickar då ut en väktare som dels ber folk att vara tysta om skickar även en rapport till styrelsen. När styrelsen fått in rapporter kan de sedan varna lägenhetsinnehavaren som i slutändan riskerar att få lämna sin lägenhet. Så långt går det oftast inte. Det bästa är att prata med grannen som låter och ska man själv ha fest kan det vara bra att informera sina grannar. Alla kan göra fel någon gång men sker det ofta är det ju definitivt ett problem som är oacceptabelt!

Skriv upp nr till förvaltaren och deras epost så är du alltid redo att anmäla saker som är fel och därmed göra vårt kvarter bättre!

Garaget

Hej, jag undrar vad som hänt med belysningen på garaget? Sedan ett par veckor fungerar inte lamptändningen, varken utanför eller inne i garaget, med undantag för enstaka kvällar/nätter. Ett par nätter har dörrarna inte alls stängts, utan stått öppna hela natten. Även öppningslåset på den lilla pelaren utanför dörrarna är oftast ur funktion, så att man i stället får gå in i garaget och använda "snöret" för att öppna dörrarna inifrån. Vad beror detta på? Är reparation på gång?

Hej, 

Detta lät ju inte bra! Så ska det ju absolut inte vara. Bra att du uppmärksammat detta problem!

Hej från förvaltaren 2015-12-16
Lyser i garaget ska vara åtgärdat i förrgår. En säkring byttes. Angående garagedörren så det beställt reservdelar som det väntas på. Tror inte dom kommit ännu men kommer bli åtgärdat så fort delarna kommerNär man ser ett fel så måste man rapportera det. All tror alltid att någon annan anmäler in felen, vilket ju kan leda till att ingen anmäler något och vaktmästaren lägger då sin tid på att kratta lite mer....

Man kan ringa in en felanmälan på 040-6009610 på kontorstid eller via epost http://www.bredablickforvaltning.se/felanmalan 

Via webben går det snabbt och enkelt att felanmäla även via sin telefon. Felanmäl hellre en gång för mycket än för lite. 

Varför har jag band på min cykel?

på alla cyklar ute har nån satt dit band

Hej, 

vi har informerat via facebook, hemsidan och trappuppgångarna men ibland kan man missa information. Hellqvist cykel är ett företag vi har anlitat för att rensa upp lite bland cyklarna ute såväl som i cykelförvaringen i källaren. Allt för att de ska bli mer plats till de som faktiskt använder sina cyklar. Försök lägga till hemsidan eller facebooksidan i din mobil så ser du vad som händer i kvarteret

tvättstugan

hej! Vem eller vilka städar tvättstugorna? Görs det en gång i veckan eller när? Oacceptabelt med så smutsigt och nedskräpat, där man sköter tvätten. Alla har inte råd med egen tvättmaskin. Mvh

Hej!

Det där lät ju inte bra. Är det en generell nedsmutsning du tänker på eller har det varit stökigt vid något speciellt tillfälle? Efter varje pass ska man ju städa efter sig, det står i våra ordningsregler och trot även det sitter uppe lite tvättstugeregler också. Vi skulle kunna sätta in daglig städning men då hade vi fått höja avgifterna rejält. Så städa efter att du använt maskinerna, rengör filter, svabba av golvet etc. Finns det någon tvättstuga som upplevs ha återkommande problem så skicka in namn och nummer på stugan!

 

Katt i trappan

Det finns en katt, som håller till i A trappan på vån 1. Den brukar ligga precis vid hissdörren --- kissar och skiter i trappan. Både i À och B trapporna luktar det mycket illa och ibland även mat och annan odefinierbar lukt. Kanske ska miljöförvaltn. kontaktas eller för att något ska bli åtgärdat?

Hej, vi ser det som ett klagåmål och skickar vidare frågan till styrelsen som antagligen kommer att försöka lokalisera var katten bor och kontakta dess ägare. 

All info ni lämnar till oss som gör vårt gemensamma boende bättre är vi tacksamma för! I första hand kan man ju alltid själv föröska prata med den granne som stör, många gånger har denne inte förstått att den medverkar till obehag. Fungerar inte det får föreningen försöka medla och hitta en lösning. 

Cykelrensning men har ni inte glömt ett cykelförråd?

Ni har en cykelrensning men verkar ha glömt att det finns ett cykelförråd vid låghusen! Dessa cyklar är inte märkta!

Tack för en bra sida! Ett förslag till förbättring kan ju vara att man får se senaste frågan överst och kanske att man får mail att ni svarat.

Hmm det stämmer. Vi missade detta. Vi får ta det nästa år!

Tack för berömmet. Vi har även vunnit pris för kvarterets bästa hemsida, kategori brf sida;-) vi skickar din feedback till teknikerna och hoppas de funderar!

Äcklig lukt i trappan

det luktar hemskt illa i trapphusen. Vad beror detta på? Ni harju ordnat med ventilationen..... Fungerar inte den eller?

Hej, 

Vilken trappa är det? Vi har 7st A-G.

Jag har vid ett tillfälle ringt och skällt på städarna för att någon dag senare hitta stinkbomb rester.... Andra gången det hände var jag mer beredd. En annan gång var det överdriven rökelse bränning som skedde under några dagar men även det löste sig efter lite samtal.

Orsak till dålig doft kan beror på flera saker. Luktar det alltid illa eller bara ibland? Luktar det mat? Om tex någon av dina grannar satt in en köksfläkt som de kopplat till vårt fläktsystem. I min egen trappa luktar det ibland mat trots att det inte borde göra det. Finns hundar/ katteri trappen? 

Ge oss lite mer att gå på! Självklart ska det inte lukta illa eller för starkt av någon doft i våra trappor. Hjälp oss hitta och åtgärda!

Källarförråd överfulla

Hej, i vårat källarförråd så finns det förråd som är smockfyllda. Ett av dem är tyvärr precis bredvid vårat och vi är rädda att tyngden av allt innehåll kommer ta sönder hönsnätet som delar våra förråd. Eftersom vi helst inte vill få inn allt det innehållet i vårt förråd så undrar vi om det finns några regler som kan förhindra att detta händer?

Hej, 

det där lät ju inte speciellt bra. Skicka mig förrådsnummer så kollar jag upp det (dessa uppgifter publiceras inte på hemsidan). 
Lite förenklat kan man säga att det ska vara ordning och reda i förråden och utifrån det du beskriver så är det ju inte så och då är det fel!

Att föreningen kan ha synpunkter på hur folk bor och hur de hanterar sina förråd kan ju kanske någon tycka är konstigt då det ju är "deras" men så är det alltså inte. Ni äger varken lägenheten i bor i eller förrådet ni stoppat in era grejer i. Ni har köpt en andel/aktie i företaget "Solskenet" där ni fårr nyttjanderätt till en viss lägenhet/förråd. Har man det klart för sig inser man kanske lättare hur det fungerar och att styrelsen i företaget måste se till företagets bästa. Så nej det får inte vara stökigt i ett förråd, det får inte stå brandfarliga saker eller kemikalier etc i ett förråd.   

Uppdatering - vi har vandrat runt och tittat på samtlia förråd. En del undrar man ju lite över... men vi fann inget som vi ansåg vara så anmärkningsvärt att det krävs någon åtgärd i nuläget.

Man kommer inte förbi ramperna för alla cyklar

Hej, 

att folk inte ställer sina cyklar i ställen är störande för alla med rullator, barnvagn, rullstol eller generellt svårt med syn/trappor. En del vill stöldskydda sina cyklar lite extra genom att låsa fast dem på cykelställets baksida, vilket ju tyvärr blir rampens framsida. Här är några av de åtgärder vi gör

1. Vi informerar på hemsidan, i trappen
2. Vi har på försök satt upp förbudslappar direkt på rampen men positivt utfall så det kommer ut på de ramper där det behövs påminnas lite extra.
3. Vi har återkommande cykelrensningar, där alla cyklar som står fel tranporteras bort
4. Vi försöker informera om att man kan få ställa sin cykel GRATIS i våra cykelförråd som finns i varje källartrapp. Det är mycket säkrare än att ställa cykeln ute då det är ståldörrar och kräver både en husnyckel såväl som en extra cykelförrådsnyckel!  

Vad är det som låter som en godståg hela dan!

Blir irriterad över att det låter som ett tungt lastat godståg kör bredvid huset hela dagen. Kan inte se tågen men de kan ju inte vara så långa och ta sån tid!!!!!!!

Du hör troligen ombyggnaden av parkeringshuset längst ut, mot stan, dvs typ österut. Föreningen där har ett parkeringshus som de behåller fasaden på men i stort sett bygger om helt innifrån. Det som låter är nog när de slår sönder cementen. De sprutar ut en massa vatten som gör att det inte ryker så mycket (vattnet pumpas sedan tillbaks en i tank och släpps inte ut i naturen). De har även lite ljudabsorberande filtar uppe men skakningarna känns genom hela området. Processen är rätt intressant att titta på och varar förhoppningsvis inte länge till. 

Byte av namn på dörren

Hej! Vem kontaktar jag för att få utbytt namn på dörren och nere på tavlan i entrén? MVH

Hej, 

du kontaktar vår förvaltare! Egentligen ska det gå automatiskt men det varkar fungera sådär...
Enklast är att du går in på
http://www.bredablickforvaltning.se/felanmalan
och skriver in ditt problem. Tar bara någon minut och sedan är du fri;)
Vi kommer självklart att ta med oss dessa klagomål till vår förvaltare Bredablick. De får rycka upp sig lite och se över sina rutiner!
Hoppas du nu kan surfa in och felanmäla ditt boende eller snarare din dörr och att det är fixat inom någon/några dagar!

Ingår Viaplay? och hur kopplar jag in tv?

På Viaplay, https://signup.viaplay.se/telia, står det att om man har någon av Viasats TV-kanaler genom Telia så ingår Viaplay utan kostnad. Gäller det även oss i bostadsrättsföreningen som har ett kollektivt avtal med Telia? Hur gör man i så fall för att aktivera ett Viaplaykonto?

Hej, 

den frågan är bättre att du stället till Telia (ring 90 200)! Men jag gjorde en snabb koll på en tv nära mig och fann att där fanns Viasatplay samt programbibliotek för tv3, tv6 och tv10. Så det borde finnas automatiskt i din tv. Hur du sedan gör för att få kontot tillgängligt även på din mobil/dator är något som jag tyvärr inte kan svara på. Ring eller maila till Telia/Viaplay och fråga! Återkom med svaret så lägger vi upp det på hemsidan så alla andra kan få ta del av detta!

Uppdatering: Ring telia på 90 200 och ni får alla koder och all hjälp för att få kabeltv/internet och koder till play etc. 

Uppdatering 2: Du kan även gå in på följande länk och själv koppla på bredband/tv till din lägenhet (om du vill slippa Telias telefonköer...) Klipp och klistra länken nedan

https://www.telia.se/privat/bredband/bredbandvianatverksuttaget/controller.page?_flowId=conditional_check_tse-flow&_flowExecutionKey=e1s1

Vem byter namn på dörren till lägenhet?

Hej, Jag är nyinflyttad och undrar vem byter namn på dörren till postinkastet och på bottenvåningen?

Hej, 

detta ska vaktmästaren göra automatiskt när han fått in "flyttpappren". Tyvärr verkar det inte fungera helt smärtfritt, vilket det ju borde. Ring in till vår förvaltare eller maila till dom. Berätta vem du är och var du bor (lägenhetsnummer, trappa) och säg åt dom att fixa det hela!

Telefonnummer och mail finns överst på denna sidan till vänster eller längst ner på första sidan eller så får du det här också;)

tel: 040-600 96 10 (dagtid 8.30-16.30)

Mail: http://www.bredablickforvaltning.se/felanmalan

Var ställer jag barnvagnen?

Jag brukar ställa barnvagnen utanför min lägenhet, ibland om vi har besök så ställer våra gäster sin barnvagn i entrén. Förra veckan sa en man till mig att man inte fick göra så. Barnvagnarna står snyggt och inte ivägen. Vad gäller? Kan inte hitta någon info om regler. Det kan ju inte störa någon att vi har vår vagn uppställd, speciellt när det regnat och man inte vill ha in en blöt vagn. 

Hej, 

Mannen du pratat med har helt rätt! Det är helt FÖRBJUDET att ha saker utanför lägenheten, i trapporna, entréen etc. Vi har brandinspektioner som ger oss utskällningar och böter. Detta gör de inte ens att vara stygga. Ungdomar kan få för sig att på skoj tända på en vagn eller möbler som står framme. På fem minuter är materialet övertänt och svart giftig rök fyller trapphusen. Detta händer så ofta att brandmyndigheterna förbjudert allt löst i alla trappor. Börjar folk sedan evakuera och där står saker ivägen....

Samma sak gäller i källaren. Allt som står utanför förråden måste bort direkt. Kopplar vi materialet till någon väntar polisanmälan och böter! Behöver du mer plats så kontakta något företag som sysslar med sådant.

Det sitter lappar uppe om detta i varje entré. 

Vi erbjuder gratis plats i våra barnvagnsförråd som ligger vid varje entré. Det är inte samma nyckel som till entrédörren så sakerna ligger säkert där. 

Stoppa branden och rädda liv! Även en liten brand kostar stora summor som direkt kommer att synas på avgiften! 

 

Hyra ut i andra hand

Hej! Hur lång tid tar det ungefär innan man får besked om man får hyra ut sin lägenhet i andra hand eller inte? Postade ansökan för några veckor sedan, fortfarande inte hört något. Viktor

Vi har möte minst en gång i månaden och oftast hinner någon i styrelsen titta på det redan innan. Jag kan inte våra handläggningstiden utantill men de är nog så max en månad. Jag tycker du ska höra av dig till ordföranden eller viceordföranden för att se om din ansökan kommit in!

Hoppas svaret hjälper dig på vägen! 

Och du, kom ihåg att du är helt ansvarig för 2handshyresgästen. Se till att du har en bra försäkring och att du inte hyr ut till teo som helst. I värsta fall kan du förlora din lägenhet om den du hyrt ut till inte sköter sig. Skulle dö olycka hända, tex vattenskada så är det ju bra om din gäst har en hemförsäkring och kanske ännu bättre, för din skull, att du har en riktigt bra. Kan ju annars bli väldigt dyrt och tråkigt!

Diverse mätningar

Hej! Var hittar jag information om radonmätningar, PCB-prover (främst i fönsterfogar samt de svarta fönstren) och andra mätningar som gjorts på fastigheterna?

Jag tror du hittar det mesta under fliken dokument här på hemsidan. Läste för bara ett tag sedan om radonmätningarna vi gjort men minns inte exakt var. Minns dock att de var låga! Minns även att de tagits under två månader eller tre i tre eller fyra lägenheter i olika delar av huset. 

Kolla under fliken dokument och hittar du inte det där så återkom. 

Källare, tvättstugor, trappuppgångar

Hej! Vad bra hemsidan blivit! Bra jobbat!!! Finns det planer på att städa källargångarna och tvättstugorna? Det är väldigt skitigt (mest golv, men en del väggar också). Tvättstugorna hade mått bra av en ordentlig rengöring av golv, väggar och tak. Kanske måla om väggytor och ventilationsrör? Laga hål i kakel, rensa golvbrunnar? Jag förstår att vi inte kan lägga pengar på att renovera tvättstugorna när det finns annat som kanske är mer prioriterat, men en uppfräschning borde gå att genomföra utan att det kostar skjortan. Det vanliga städarbetet efter varje tvätt fungerar utmärkt där jag bor i alla fall. Men det är ju ingen som hämtar en stege för att ta ner lagret damm som samlas på rör eller ställer sig och skrubbar kaklet rent från år av smuts. Vår golvbrunn är så full av våta dammråttor att det svämmar över när du använder kranen. Och nej, jag tänker inte felanmäla att det är "skitigt" för det tror jag inte någon skulle ta på allvar ändå. Kommer trappuppgångarna att målas om igen? Vissa våningsplan är mer utsatta än andra, med flagnande färg och svarta märken från skor och annat. Cykelförråden: Går det att fixa till dem lite? Hyllor/kokar för andra typer av fordon såsom sparkcyklar, kälkar och pulkor? I barnvagnsrummen är det ofta den här typen av saker. Jag vet att det ska det ju inte vara, men människor är människor oavsett lappar hit och dit. Då vore det väl smart att använda sig utav väggarna som finns i cykelförrådet. Fortsätt gott arbete styrelsen! Det uppskattas fastän det sägs för sällan.

Hej, 

Det var många och bra förslag. Jag vidarebefordrar dessa till styrelsen så får vi se vad de kan göra åt saken. Det låter dock som ganska enkla ärenden utom kanske målerijobbet som nog redan ligger i underhållsplanen men kanske ska flyttas fram lite? Styrelsen får frågora. 

Och du, felanmäl saker som att en golvbrunn inte fungerar! Vi och vaktmästaren gör ronder men kan inte se allt. Själv felanmäler jag tex smutsiga väggar i cykelförråden så skäms inte!

Förråd

Jag vill hyra ett extra förråd. Hur gör jag?

Du ringer SureGuard eller något annat företag som lever på att hyra ut förråd.... 

TIll din lägenhet har du ett förråd, fler än se kan vi inte dela ut för vi har inga fler lediga! Allt är fullt. I nuläget finns det inte heller något kösystem eller liknande för alla förråd är kopplade till en lägenhet. 

Säkerhetsdörr

Kan man hitta någonstans om dörren till lägeneheten klassas som säkerhetsdörr?

Enklast är att se om en dörr ser ny ut och har "plast" utsida (då är det en säkerhetsdörr). Har du en dörr i trä så är det, tja en trädörr. Det synns väldigt tydligt när du väl sett skillnaden. Prova att gå upp en trappa eller två och se på dörrarna. De mörka är trädörrar och de ljusa är säkerhetsdörrar. 

Är det din egen dörr så kan du öppna den och titta efter i innerkarmen strax under gånggärnen. Där sitter en text, oftast i metall eller på en gul/blå klisteretikett med texten "säkerhetsdörr" och vilken brandklassning. Saknas etiketten och dörren är av trä så är det en trädörr. 

Äckliga träd

Hej! Jag har ett problem som gäller träden med gula djävulsbär. Utanför mitt trapphus (6C) så finns det ett sådant och det är lagom mysigt att gå ut mot innergården med dessa jävligt äckliga plommonliknande otygen. Kan ni hugga ner träjävlarna/rensa bort "bären"/vad som helst? Tack, Tjurskallen :)

Hej, 

Våra krikonträd är planterade på 60-t för att skapa en aktiv utemiljö där kopplingen till naturen och en levande miljö var viktig. Alla dessa människor som flyttade in i stora höghus trodde man snabbt skulle tappa kontakten med jordbruksrötterna. Därför var grönområden högt prioriterade. Att då ha ätliga växter och inte enbart prydnadsväxter var att både bjuda in människor till sina rötter samtidigt som man var medskpande i sin livsmiljö.

Träden har mycket frukt i slutet på sommaren, till glädje för en del och uppenbarligen till missnöje för andra. Du har dock helt rätt i att det är mycket bär som ligger på gång/cykelstråket och i trappan. 

Vi kommer att trimma träden och se över hela gårdsmiljön. Det kommer att minska mängden bär på gångarna och trapporna väldigt mycket. Vi har även bett vaktmästaren rensa gångarna och trapporna. Vi i styrelsen är även ute och sopar upp en del. Under augusti-september kanske vi får be dig använda den andra trapputgången så du slipper detta obehag tills vi har hunnit trimma trädgården. Alla ni grannar som ser detta är även ni välkomna att hjälpa till att hålla lite rent och varför inte äta några av bären också?

Gladskallen :)

Inglasning av balkong

Hej! Är det något som hindrar att vi glasar in vår balkong?

Hej, 

inglasning av balkongen kan ju vara väldigt trevligt. Tyvärr är det förknippat med lite administrativt bekymmer. För att få glasa in balkongen måste ni först ansöka om det hos styrelsen för att sedan även söka bygglov (fasaden förändras).  Vi kan även ha en del fasadarbete på gång under 2016 så bäst är nog att komma ner och prata med oss i styrelsen eller kontakta vår ordföranden. 

Råttor på gården

Hej, jag såg en råtta på gården idag! Vad ska man göra?

Hej, 

där det finns människor finns det råttor. Anmäl allt som är trasigt eller som i detta fall, anmärkningsvärt. Vi har ett avtal med Anticimex som i början av sommaren placerade ut ett flertal råttfällor. Anticimex tar även hand om annan typ av ohyra så ring vår förvaltare så fort ni ser något. Det man själv kan göra för att minska risken för råttor är att inte mata fåglarna, se till att ta med sig resterna från utomhusgrillen hem och slänga det i soprummet. Lämna helt enkelt inte mat framme. Tidigare år hade vi stora problem med fåglar som tömde ut våra sopor över hela gården. Det är därför som alla soptunnor på gården nu har små plastskydd framför sig. Numera är problemet helt borta, men jämför med soptunnorna utanför gården så kan ni ofta se hur fåglarna snabbt smutsar ner!  

Ser ni råttor eller annat så ring in till vår förvaltare och berättta om det!

Balkong Fönstret gick söner vem ringer jag

Vi har levt i vår lägenhet i 7 år och nu har vår balkong fönster gått sönder vem ringer vi

Hej, 

det var tråkigt att höra att balkongdörren/fönstret har gått sönder. Allt som är trasigt måste ju lagas! Ring vår förvaltare så tar de hand om er! Ni hittar deras tel nr lite överallt på denna sida (gula fyrkanter) och under fliken felanmälan. 

Ring: 040-600 96 10

Fönstren

Hej, jag bor på vån 6 i höghuset och har vintertid ett mycket kallt vardagsrum med drag från fönster och den låga vägg som sitter under balkongfönstret. Nu ser jag i vår undehållsplan 2009 - 2028 att fönster och fönsterdörrar ska bytas ut i höghusen under 2015 (det gjordes senast 1965)! Ett glädjande besked! När ska arbetet påbörjas?

Hej, 

UPPDATERING: FÖNSTER KOMMER ATT BYTAS UNDER 2016-2018 ENLIGT NYTT STYRELSEBESLUT. NY UNDERHÅLLSPLAN KOMMER ATT AVISERAS PÅ HEMSISAN SÅ FORT VI FÅR IN DEN.

jag tror vi alla lider av att det drar kallt från balkongerna och fönstren! Först och främst så måste jag flika in och säga att jag, liksom en del andra, inte tänkte på att byta ut de gamla listerna som finns i fönstren. När jag gjorde detta, till en kostnad på kanske 100kr för hela lägenehten, fick jag en enorm skillnad. Allt kalldrag försvann och kylan minskade med säkert hälften! Så ett gott råd som nästan inte kostar något är att byta alla era lister! 

Våra underhållsplaner hittar ni under fliken "dokument". I underhållsplansvärlden finns två typer av planer. Den ena som sträcker sig över 50år och den andra som siktar på 10år. Dessa revideras och vissa åtgärder flyttas fram i tiden medan andra flyttas bak. Att byta fönster är något som kostar 15-20 miljoner och är ett arbete som måste planeras noga och om möjligt kombineras med andra åtgärder (tvätta balkonger, kontrollera fasader etc) samt att man måste ta in offerter från olika bolag. Fönstren kommer att bytas men jag vågar inte i skrivande stund säga exakt när. dock kan du se i planen när det är planerat att bytas. Du hittar information om underhållsplanerna här på hemsidan under fliken DOKUMENT. I den nuvarande planen finns inget förnsterbyte planerat varken i år eller nästa år.

internetanslutning

Var finns lösenordet för internetanslutningen ? Vad heter nätet ?

Hej, 

lösenordet för din rauter brukar stå på baksidan eller under din router (den svarta saken kopplad till internetuttaget). Skulle du sakna router eller behöva ytterliggare koder så får du höra av dig till Telia på tel 90200.

Övernattningslägenhet

Hej, förmodar att lokalen som vi får erbjuda gäster för tillfällig övernattning ej är gratis. Kostnad per natt? Antal bäddar? Monica Håkanson

Hej Monica, 

all info du behöver finns nere i G trappans källare eller här på hemsidan. Titta på fliken GEMENSAMHETSLOKAL överst på sidan, precis jämte FRÅGOR&SVAR. Där finner du priser, regler och hur man bokar!

Priset är 200kr per tillfälle/natt (man kan ju hyra för tex en middag). Lägenheten har wc men saknar dusch. Tänk på att du måste kontakta och boka några dagar i förväg så att du hinner få nycklar mm. 

Får jag mata fåglarna?

Får jag mata fåglarna på min balkong?

 Det är olämpligt. Matrester och fågelspillning skräpar ned och lockar till sig möss och råttor. Det kan även innebära för höga ljudnivåer av exempelvis måsskrik/kråkskrik.

Garaget?

Hur ser planerna ut för garaget.Golvet och uppkörseln är I katastrofalt skick. Armeringsjärnen sticker upp ur betongen, risken för skador på bilarna är stor.

Hej, 

det du skriver är helt riktigt. Garaget måste ses över och det är bokat en ny översyn där de snabbt ska försöka fixa till det värsta med garaget, dvs fylla igen hål och skära av armeringsjärn som sticker ut. Självklart skulle det ju redan gjorts för något år sedan! och det gjorde vi också men av olika anledningar kunde vi inte gå vidare då men det kan vi nu. Föreutom dessa kortsiktiga lösningar tittar vi samtidigt ganska brett långsiktigt på allt från att riva och bygga nytt till att sälja och allt däremellan! Vi kommer förhoppningsvis snart att komma med mer information men i nuläget kan det vara skönt att veta att lappning och lagning är betsälld och ska genomföras inom kort (fast inom hantverksvärlden kan just det som upplevs som kort tid för hantverkaren vara en väldigt lång tid för kunden, vilket alla som haft en renovering hemma vet ;)

Lägenhetsnummer

Hej! Vilket lägenhetsnummer har vår lägenhet? Utanför dörren står ett nummer, gället det?

Hej, du hittar ditt lägenhetsnummer utanför din ytterdörr. Detta nr är vårt interna system. Det andra nr hittar du i trapphuset (det lilla inglasade skåpet). Vi i föreningen använder och bygger alla våra system på de nr som står utanför din dörr. Skatteverket/lantmäteriet etc kom för något år sedan på ett nytt system. Det är detta som man oftast måste uppge i kontakt med myndigheter tex vid ROT avdrag.

Hoppas detta hjälper dig

Hur når man er i styrelsen?

Jag undrar hur man når er i styrelsen om man vill ställa frågor eller ha något förklarat?

Hej, 

du kan ställa frågor här på hemsidan eller skicka in via epost eller ringa. Du hittar kontaktuppgifter i din trappuppgång eller här på hemsidan under fliken STYRELSEN. Vi rör oss ofta i soprum, på gården mm och då kan man också passa på att prata lite. Var inte blyga!

Får jag sätta upp en parabol?

Jag skulle vilja se lite andra kanaler än de som Telia erbjuder och skulle vilja sätta upp en parabol, får man det?

Hej,

du måste be styrelsen om tillstånd för att sätta upp en parabol samt tänka på följande; Inga hål får göras i våra väggar! Detta för att även små skador på ytskicket kan ge stora skador i form av frostsprängning, fukt mm. Framförallt får vi problem med vårt försäkringsbolag och riskerar stora summor pengar!

Du får inte heller fästa/placera parabolen så att den sticker utanför balkongen pga risken att den kan ramla ner på någon samt att det då räknas som en permanent förändring av vår fasad vilket kräver bygglov. Så försök att placera din parabol med tex ett bra stativ eller liknande, utan att ta hål i väggen/golvet eller liknande. Se till att den är rejält förankrad då höststormarna är mycket starka här. Kontakta styrelsen om du behöver mer tips eller råd

försäkring bostadsrätt kollektiv?

Har vi kollektiv försäkring för bostadsrätt, eller ska vi enskilt teckna den?

Hej, 

du måste själv teckna en vanlig hemförsäkring men extra tilläget för att det är en Brf (BostadsRättsFörening) bjuder vår förvaltare Bredablick på. Det är värt någon tusenlapp eller så om året för en tre/fyra rumslägenhet! 

Du hittar mer info om försäkringen under fliken DOKUMENT och scrolla sedan ner till försäkring. Där kan du tanka hem avtalsvillkoren. 

Låna bord och stolar

Hej! Jag skulle vilja låna, om möjligt, flera bord och stolar den 23:e maj 2015, och ge dem tillbaka den 24:e. Är detta möjligt? Hur många bord och stolar är tillgängliga?

Hej, 

bokning av bord och stolar gör du enklast genom att klicka på fliken GEMENSAMHETSLOKAL/TÄLT och läser där. Vi har ca 30 stolar och 4 bord samt ett tält coh en liten lägenhet att låna ut!

Internet

Det är bara ett uttag av totalt 5 som man kan få ut internet ur i min lägenhet. Ska det vara så? Om ja, kan man byta vilket uttag som går att använda?

Det lät ju lite tråkigt att endast ett av fem uttag fungerar. Om det ska vara så? 

Telia som ansvara för vårt internet har ansvar fram till första uttaget. Finns det fler uttag, i de större lägenheterna sattes det ofta in två, ett i korridoren och ett i största rummet ansvara man själv för. Ibland kan förra ägaren satt dit fler uttag och här är det viktigt att tänka på att Telia endast hjälper till med det första uttaget, allt annat är ditt eget ansvar att hitta och lösa. 

stambyte

Hej! Då min dotter köpte sin lägenhet i föreningen vill jag minnas att vi hörde något om stambyte. Har också skymtat något detta i era nyhetsbrev. Finns det någon tidsplan för detta. Vill förresten passa på och tacka för en jättebra webbplats med mycket bra info. Kul med föreningar som fungerar och är aktiva. Hälsningar Mikael

Hej, 

ser att du ställt frågan för en tid sedan men pga tekniskt missöde har du inte fått något svar. Men här kommer det. 

Du kan titta i underhållsplanen (se fliken DOKUMENT här på hemsidan) för att där kunna se när diverse arbeten är planerade. Vi håller dock på att titta över hela underhållsplanen och kommer att uppdatera den. 

Tex tappvatten (vatten in till lägenheterna) står planerat för under 2017 och i samma veva görs troligen även avloppen. Många frågar sig med rätta om det blir ett traditionellt stambyte där golv bilas upp och man är tvungen att flytta ut eller om det blir någon form av det nyare modernare relining alternativen (där man skapar ett nytt mindre rör innuti det gamla röret.). Svaret vet vi inte ännu, då vi tittar på olika tekniker och lösningar. Då detta är ett stort arbete så kommer vi att trumma ut informationen så fort vi har lite mer på fötterna. Så sitt lungt i båten eller snarare lägenheten så kommer vi snart ut med mer information kring detta och andra arbeten som är på gång. 

stambyte

Hej! Då min dotter köpte sin lägenhet i föreningen vill jag minnas att vi hörde något om stambyte. Har också skymtat något detta i era nyhetsbrev. Finns det någon tidsplan för detta. Vill förresten passa på och tacka för en jättebra webbplats med mycket bra info. Kul med föreningar som fungerar och är aktiva. Hälsningar Mikael

Hej, 

UPPDATTERING: Styrelsen har beslutat att under 2016-17 göra s.k relining av alla avloppsrör samt dra in nya tappvattenrör. Relining innebär i stort sett att de stoppar nya rör i de rör ni redan har. Förändringarna av era badrum jämfört med stambyte blir minimala

 

vi arbetar med att ständigt uppdatera vår underhållsplan. Du hittar den under DOKUMENT - underhållsplan. I skrivande stund är den inte helt klar. Vi ber att få återkomma men mellan tumme och pekfinger är det planerat att spola rören och göra en filmning av dem för att få en tydligare bild av hur det ser ut. Detta gjordes även för ca fyra år sedan. Mellan tumme och pekfinger så ligger en åtgärd inom ett par till fem år.

Om det blir ett stambyte eller relining eller någon annan ny teknik är inte beslutat ännu och hänger till stor del även på hur rören ser ut i dagsläget. Att man inte tar ett beslut lite på en höft beror på att ett stambyte kostar mycket och innebär ofta att man måste stänga av vatten och avlopp ett par dagar samtidigt som man bilar upp alla badrumsgolv dvs man får ha en bajamaja på gården. Därför är alternativa metoder väldigt interssanta ur såväl kostnads som komfort aspekter. 

 

 

Vill veta mer om ventilationen

Vi har gjort förfrågningar om ventilationen två gånger. Utan att få något svar försvann förfrågan fån sidan utan att den besvarades. Är injustering av ventilationen i lägenheterna klart eller på gång? Ingen var hos oss. OVK klart? Är det nödvändigt att ha ljuset på trädet lysande på sommaren? Hur blir det till Julen? Inga förändringar? Hur mycket kostar det?

Hej, 

vi ber om ursäkt att din fråga inte besvarats. Det beror på den mänskliga faktorn. Lås oss svara på frågorna en efter en; 

1) Är injusteringen av lägenheterna och OVK klar?

svar: Ja, enligt förvaltaren men vi i styrelsen vill veta mer och har ställt frågor till vår förvaltare som vi väntar svar på....

2) Kommer trädet att lysa även på sommaren

Svar: Nja, det är ju vi i föreningen som bestämmer när och hur trädet ska lysa. Det som är beslutat är att trädet ska lysa "på vintern, kring jul". 

3) Vad kostar det att ha ljuset tänt?

Svar: Vi valde att avveckla julgranen och den årliga kostnaden för granen täcker utan problem kostanden för både inköp och drift av ljusen i träden! Så svaret på frågan vad det kostar blir A) inget eller B) ca 200kr/år (el och inköpskostnad inräknad om man räknar att ljusen håller tio år). Det är inte driften av ljusen som kostar utan inköpet och installationen av ljusslingan, men det motsvarade vad en gran kostade, så  det har blivit billigare för alla. Nu får vi hoppas att barnfamiljer börjar dela ut julklappar under ljusträdet istället för vid granen hemma!

Vatten och ventiler

Jag har märkt att det inte finns ventiler att stänga av vattnet med i lägenheterna. Hur kan man ordna detta och står föreningen för det?

Hej, 

Nej, det finns inte någon huvudkran för varje lägenhet, vilket ställer till det då man tex vill skaffa sig en diskmaskin då man måste stänga av vattnet för hela trappan. I styrelsen förs diskussioner fram och tillbaks kring olika lösningar (tex om vi skulle göra ett stambyte, införa individuell vattenmätning etc) men i skrivande stund finns ingen konret plan eller vision. Om du funderar på att ordna detta kommer du skälv att stå för notan och du måste även ha fått ett godkännande av styrelsen innan.  

Ändra förvaltare i dokument på hemsidan

Det står riksbyggen lite varstans. Kan vara bra att ändra.

Vi ändrar allt vi upptäcker. Det finns några som nämner en brochyr som man kan ladda hem. Den har Riksbyggens logotyp på framsidan men innehållet om vem som ansvarar för vad i en Brf gäller alla. Vi ville ej byta denna brochyr då vi tyckte layouten var trevlig och mycket tydlig. 

TV

Var får jag tag i TV/internet box?

I alla lägenheter finns redan en box, den tillgör lägenheten och kostar ca 1600kr att ersätta! Så om ni precis flyttat in, jaga förra ägaren!

Balkong

Är det OK att mata fåglar på balkongen?

Nej, då fåglarna tenderar till att bajsa ner mot grannarnas balkonger samt att de lockar till sig mer fåglar som kan skapa ljud och oro  Att locka fåglar med mat på en balkong medför ju även att övriga balkonger får besök vilket kan förstöra deras små odlingar eller skapa nedskräpning. En del av fågelmaten kommer att hamna nere på gården vilket i sin tur lockar till sig råttor. Så nej, gå hellre till stadsparken och mata ankorna där.

Skulle vilja ha parkeringsplats och förråd

Hej, var får man tag i P-platser och förråd?

Det är bara till att ringa Bredablick så hjälper de dig med allt sådant praktiskt. 

Var slänger jag min soffa och lite annat skräp?

Hej, jag hållerpå att rensa lite i mitt förråd och behöver slänga en soffa, lite gammal färg och har även några fina skålar som jag kan tänka mig att ge bort. 

Hur gör man?

Tyvärr kan man inte slänga grovsopor eller farligt avfall som tex din soffa eller någon spann med gammal färg. För detta hänvisar vi till kommunens återvinningsstation på Gastelyckan.

Vi har inte heller möjlighet att ta emot fina saker som man vill ge bort. Vi hänvisar till Röda korset, Erikshjälpen etc som med glädje tar emot sådan saker. Kanske även att de vill ha din soffa? De kan hjälpa till med hämtning av otympliga saker i viss mån. RIng och kolla upp vad som gäller!

Vanliga sopor som hushållssopor, kartong, matrester, plast mm kan du slänga i något av de blå husen sin finns i varje hörn av gården. I det stora sophuset kan du även slänga elektronikskrot, lysrör, batterier mm 

Kan man boka grillen?

Finns det någor bokningssystem för de två grillarna på gården?

Nej vi har inget bokningssystem till grillarna, det är först till kvarn som gäller. Hittils har vi inte haft några problem med detta förfarande då vi har två grillstationer och att när det väl är fint väder är många antingen på semester eller upptagna på annat håll. 

Tänk på att städa undan efter dig, lämna inga flaskor eller liknande då vi har mycket barn som leker på området

Jag vill ha fler kanaler till TV:n

Jag vill beställa till ytterligare kanaler till TV:n och högre hastighet på bredbandet, hur bär jag mig åt?

Vill du beställa och betala för fler kanaler eller snabbare bredband än det som erbjuds genom föreningen (Telias kanalpaket "Lagom" samt Bredband 100/100) så ringer du till Telias kundtjänst fiber -  privatpersoner, telefon 020-755 766, så hjälper de dig.

 

Fler husnycklar

Hej! Vi önskar fler husnycklar än de som idag hör till lägenheten. Ordnar vi det själva eller vart vänder vi oss?

Hej! Vill man ha fler nycklar till sin ytterdörr, förråd eller cykelrum så kontaktar man Bredablick. Man får då en fullmakt som tillåter att man kopierar upp önskat antal nycklar hos en låsfirma. Fullmakten kostar inget men de nya nycklarna finansierar man själv.

TV-boxen är sönder

Hej. Min TV-box är sönder. Hur ordnar jag en ny?

Hej. För att TV, bredband och bredbandstelefoni skall fungera krävs det en bredbandsswitch och en digitalbox-TV. Om dessa går sönder så kan man köpa en ny direkt hos Telia, antingen vi deras support eller i butik. Samtliga lägenheter fick bredbandsswitch och digitalbox 2010 när Telia installerade fibernätet i huset.

Vill man bara använda internet (ej TV och telefoni) kan man ansluta direkt i nätverksuttaget som finns i varje lägenhet, då krävs ingen extra utrustning.

(Är du nyinflyttad och ovanstående utrustning saknas så kontaktar du Bredablick)

Danska kanaler

Jag får inte in de danska kanalerna som vi skulle fått tillgång till när vi fick kollektivt bredband, hur gör man?

Har man problem med att få in vissa kanaler, t ex dansk kanal 1 och 2, så ringer man 90 200 begär TV-support och ber att få "111-koder".

 

Tips på hantverkare

Hej! Jag behöver byta min köksfläkt och byta en skadad dörrpost. Har ni tips på några hantverkare som brukar arbeta i området?

Hej. Det står en givetvis fritt att anlita vilken hantverkar man vill. Man kan dock alltid vända sig till Bredablick om man vill ha tips på någon av de hantverkare föreningen använder sig av när vi beställer arbeten.

Fläkt?

Vad gäller om köksfläkt? 

Du får endast montera s.k kolfläktar som inte kopplas in i ventilationssystemet. Kopplar du in en vanlig fläkt in i insuget så kommer dina grannar att få alla andras och ditt matos in i sina lägenheter. Vi gör kontroller och upptäcker vi en vanlig fläkt får du plocka bort den och riskerar en böter, förutom arga grannar :) Så håll dig till kolfläkten!

Varför betalar jag för Telia smartbox?

Hej, på min faktura finns en återkommande utgift kallad Telia smartbox. Vad är det?

Hej på dig, 

Du ska INTE betela för Telia smartbox!

Telia smartbox är den svarta lådan som finns vid ditt tv/bredbandsuttag. Det är något fel i Telias system som gör att de ständigt skickar ut räkningar för detta. Vi har påminnt dem men de dyker upp lite då och  då. Ring telia på 90200 och begär att den ska plockas bort och att du ska få retroaktiv ersättning från augusti 2014!

Rubrik

Meddelande